Weten & Tech

Heleen Mees verklaart Nederlandse babymoorden

24-11-2011 09:00

Het Orakel van New York Heleen Mees twitterde vorige week donderdag: ‘What is it with the recent spree of baby killings in the Netherlands? Something wrong with the so acclaimed sex education perhaps?’ Zo, bam. Er is blijkbaar een baby killing spree, en die is specifiek voor Nederland, en die zal dan wel te maken hebben met iets Nederlands, bijvoorbeeld seksuele voorlichting. Op de vraag of ze haar boude bewering met énige feiten kon staven, kwam de – inmiddels verwijderde – reactie dat dit een goed onderwerp voor een promotieonderzoek zou zijn. Want: ”Ik werp een interessante vraag op, maar dat betekent niet dat ik haar zelf ook moet gaan beantwoorden.”

Nee, stel je voor zeg, dat je zou moeten proberen te beargumenteren dat je stelling hout snijdt. Maar geen zorgen, Heleen – om je vraag te beantwoorden zijn geen vier jaar maar vier minuten nodig. Kijk maar:

De baby-killing ‘spree’, is die er? Na lang aandringen wilde Mees kwijt (ook alweer verwijderd, waarom toch Heleen?) dat in de VS vijf moorden een spree genoemd zouden worden en Nederland dat makkelijk haalt. In Nederland werden in 2010 184.397 baby’s geboren. Als daarvan in hun eerste levensjaar vijf vermoord worden zijn dat er 0.0027 procent. Iedere vermoorde baby is een verschrikking, maar om dit nou meteen de laatste mode te noemen voert wellicht wat ver. De bron van alle kennis weet drie gevallen van (al dan niet meervoudige) babymoorden te achterhalen, in 1950, in 2006 en in 2010 – voor een totaal van dertien baby’s. En vooruit, nog één verdacht (maar vrijgesproken) geval en de vermoedelijke aanleiding van de hele discussie. Die recente ‘spree’, die hebben dus drie hele moeders op hun geweten. In 2010 werden, voor zover we weten, zo’n drie baby’s vermoord (helaas zijn er geen specifieke infanticide statistieken voor Nederland te vinden).

Ligt de niet-bestaande spree aan onze seksuele voorlichting? Als dat zo is moeten er meer babymoorden in Nederland zijn dan in landen waar geen voorlichting (en abortus) voor handen is. Laten we Heleen Mees’ nieuwe vaderland nemen, waar het feit dat de term babykilling ook gebruikt wordt voor vormen van anticonceptie doet vermoeden dat voorlichting minder wijdverspreid is. Daar werden in 2005 200 baby’s van jonger dan 1 jaar gedood. Er werden er 4.138.349 levend geboren, waarvan dus 0.0048 procent vermoord werd.

Tot uw dienst
Dus, Heleen, tot uw dienst – hier je antwoord: voor zover we kunnen vaststellen worden er in Nederland minder baby’s vermoord dan in de VS. En nee, beschikbaarheid van anticonceptie en voorlichting weet niet ieder geval te voorkomen. Zoals ABS, autogordels, airbags, stoplichten en vangrails ook niet ieder auto-ongeluk weten te voorkomen. Oh, en zoals het gebruik van anticonceptie niet iedere zwangerschap weet te voorkomen. Maar hé, wilde insinuaties de wereld in slingeren kan iedereen.

Om met Sanne Wallis de Vries te spreken: ’Beste Heleen, ik voel mij ten zeerste geroepen om je te laten weten dat ik je tweet over “baby killings” ontzettend dom vind.’

Laura Menenti bindt graag de strijd aan met de recente spree aan feitenvrijheid. 

Noot van de redactie: eerst stond hier een artikel van Laura Menenti van vorige week per ongeluk nog eens gepubliceerd.