Kijkbuiskansen: Tom Cruise naakt, Documentaire Donderdag

24-11-2011 18:00

Collateral, RTL7, 20.30 uur – Tuurlijk, ik hoor het u zeggen: Tom Cruise is knettergek. Weet u nog, zijn uitgelekte toespraak voor een bijeenkomst van de Church of Scientology? Totale gekte. Toch doen we Cruise tekort als we zouden zeggen dat het een slecht acteur is. Ook al kennen we hem doorgaans als de grote held. Tom Cruise speelt geen bad guys. Nu ja, in Collateral doet hij dat dus wel. En niet onverdienstelijk. Cruise speelt namelijk Vincent, en Vincent is een huurmoordenaar. EN hij heeft een taxi nodig want Vincent heeft vijf ‘afspraken’. Een opmerkelijke prestatie van Tom Cruise en het kijken waard. Max de taxichauffeur wordt overigens gespeeld door Jamie Foxx. Aanrader.

Frozen Planet, Canvas, 20.40 uur – Ontroerend, hartverscheurend en realistisch. Pijn, liefde en bewondering. De Belg zendt vanavond Frozen Planet – van origine een BBC-productie – uit. Van guitige pinguïns tot de alles verslindende moordmachine die ijsbeer heet. Uiteraard geduid door niemand minder dan Richard Attenborough. De ene pool is de andere niet: de noordpool is een bevroren oceaan omringd door continenten, en de zuidpool is een bevroren continent omringd door de Stille Zuidzee. Gefilmd door tv-makers met passie. U móet kijken. Alleen de trailer is al oogstrelend.

Online: IDFA
Documentaire donderdag staat vandaag natuurlijk in het teken van het IDFA. Documentaires in de bioscoop ervaren is top. Er gaat niets boven een documentaire kijken op groot scherm, in een zaal waar de stille aandacht wordt doorbroken met gezamenlijk gelach. Op de site van het IDFA kun je echter ook docu’s online bekijken. Er is een gratis kanaal en een pay-per-view kanaal waar je minimaal vier euro betaalt voor een film. Helaas is geen van de publieksfavorieten (betaald of onbetaald) online te zien. Voor wie liever als piraat kijkt: het merendeel van de betaalde films is met wat zoeken ook gratis online te bekijken.

Vers: American Horror Story S01E08. Suburgatory S01E08. Modern Family S03E09. The Middle S03E10.

The Daily Show en The Colbert Report zijn een weekje vrij.