Weten & Tech

Homeopathie onderzocht: water geneest toch kanker?

28-11-2011 17:00

Geen medicijn. Nee echt niet.Soms is het toch even schrikken, als leek. Ik bedoel, met je gezond boerenverstand weet je dat homeopathie niets anders is dan water. En met water genees je niks behalve dorst, laat staan kanker. Maar een onverwacht zoekresultaat in PubMed, de Amerikaanse ‘Library of Medicine’, zet toch aan het denken. Tumorcellen gaan dood van homeopathische behandeling? Wait, wut? Ik ben geen medisch professional, maar drs. Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, wel. Dus aan haar stuurde ik de link, met de vraag: wat zullen we nou krijgen?

Punt 1 is eigenlijk een inkopper. Het medium waarin dit onderzoek is gepubliceerd is niet bepaald objectief of wetenschappelijk te noemen: “Doorbraken in kankeronderzoek worden gepubliceerd in tijdschriften zoals Oncology, The Lancet, British Medical Journal, JAMA of andere Top 10 tijdschriften, niet in Integr Cancer Ther of Evidence Based Complement Alternat Med” Ah ja. De WC-Eend bode publiceert een onderzoek ten gunste van.., WC-Eend! Je verwacht het niet.

Punt twee: “Er is geen controlegroep gebruikt met een placebobehandeling, dus hoe kan je beweren dat de homeopathische oplossingen een effect hebben als het pure oplosmiddel niet ter vergelijking is gebruikt bij dezelfde celpreparaten?” Niks aan toe te voegen. Nou ja, wat oplosmiddel misschien.

3. “Als je kankercellen in een potje goed wilt houden moeten ze in een fysiologische zoutoplossing met voedingsstoffen op de juiste temperatuur verzorgd worden. Een homeopathische oplossing bevat niets en is een hypotone vloeistof waarin vrijwel elke cel na enige tijd dood gaat. De zouten in de cel trekken water van buiten de cel aan en de cel ontploft na een tijdje. Bij dergelijke celschade komen enzymen vrij. Apoptose is een chique woord voor celdood. Wat de onderzoekers gezien hebben klopt dus wel maar de verklaring niet. Reuze koddig.” Aha. Dus de tumorcel doet wel plof maar dat zou sowieso gebeuren met een cel die je in water laat weken. Koddig indeed.

En puntje vier: “Het is een vak apart om cellijnen te laten groeien en goed te houden. Een klein foutje en er gaan cellen dood. Dus naast de toevoeging van homeopathische oplossingen is er een andere reden te bedenken voor de geconstateerde celdood.” Wees lief voor de tumorcellen! Althans, in het lab. Anders zijn je resultaten dus fout. Koddig, maar fout.

En tenslotte, waar het allemaal om draait, geneest homeopathie kanker? De Jong: “Dit gaat niet werken bij een kankergezwel dat nog in de patiĆ«nt zit.” Duidelijk. Dank u wel, drs. De Jong, we gebruiken water gewoon alleen voor de plantjes.