Sport

Ajax zeurend eruit met een knipoog

08-12-2011 12:16

Dramatische toestanden in de Amsterdam ArenA. Men begon aan de wedstrijd tegen Real Madrid met een astronomisch positief verschil in doelpunten en ook nog eens drie punten voorsprong op Olympique Lyon. Men mocht dus verliezen van Real en zolang het verschil niet te groot werd was er niks aan de hand. Dat liep heel anders. Ajax verloor met drie tegen nul en zag twee doelpunten afgekeurd worden. Triest genoeg. Maar het waren de Fransen die geheel op eigen kracht de winst naar zich toe trokken. En nu schreeuwt men moord en brand in Amsterdam.

Doelsaldo
Want Olympique Lyon presteerde het om zes keer in één helft te scoren. Dat kan kennelijk niet in het moderne voetbal. Niemand die het heeft over een tot op het bot gemotiveerd team dat tegenover een tegenstander staat voor wie het allemaal niet meer hoeft. Niemand die het opvalt dat Dinamo Zagreb tot de laatste wedstrijd nul punten haalde. Niemand die stelt dat Zagreb niks te zoeken heeft in de Champions League en slechts gebruikt werd om het doelsaldo van de tegenstander op te krikken.

En dan was daar die knipoog. Lyon scoort, bal ligt in het doel, man van Zagreb pakt de bal, speler van Lyon wil die bal hebben, man van Zagreb doet nog wat klieren, speler van Lyon grijpt die bal en man van Zagreb geeft hem met een knipoog terug. Niks aan de hand. Maar volgens alles wat Ajax is hebben we hier te maken met omkoping. Ook omdat de speler in kwestie weleens een gok kantoor bezoekt. Verrassing: dat doen spelers van Ajax ook. En zoveel scoren in een helft kan gewoon. Geen Ajacied die je hoorde toen PSV tegen Feyenoord in één helft acht keer scoorde. Geen Ajacied die je erover hoorde klagen dat vijf van die doelpunten in een kwartier vielen. En gisteren vielen er drie in vijf minuten. Die dingen gebeuren in het voetbal, waar ballen af en toe goed vallen voor ploegen die tegen een mindere tegenstander voor de volle winst gaan. En hoe zit het eigenlijk met omkoping toen Ajax een paar jaar geleden van De Graafschap met 1-8 won en men in de tweede helft zes keer scoorde?

Echte mannen
En die twee afgekeurde doelpunten van Ajax dan? Die hadden goedgekeurd moeten worden. En Ajax had voldoende kansen om buiten die afgekeurde goals te scoren, terwijl Blind in de fout ging bij een doelpunt van Real Madrid. Maar Ajax scoorde niet, en Blind maakte die fout. Dat heet voetbal. Zagreb verloor van een gemotiveerd Lyon. En Ajax verloor terecht van een sterkere tegenstander. Zeuren om onderzoeken is voor slechte verliezers. Accepteren dat voetbal een raar spelletje vol onrecht is voor echte mannen.