Rente voor studenten historisch laag

09-12-2011 12:00

Hallo! Wakker worden! Jij hebt een studieschuld, toch? Dat moet wel. De kans dat jij géén dikke lening op je naam hebt staan is ongeveer net zo groot als dat Geert Wilders vijf asielzoekers thuis uitnodigt voor het kerstdiner. Maar er is goed nieuws: het rentepercentage over je studielening daalt naar 1,39 procent. Als je leent bij DUO, betaalt je daarover al tijdens je studie rente. Hoe hoog die is, wordt ieder jaar vastgesteld. In 2011 was de rente al vrij laag: 1,5 procent. Ter vergelijking: in 2001 werd er een rente van 5,18 procent over je schuld gerekend, en in 2008 was het ook nog altijd 4,17. 

Vijf jaar
Het rentepercentage geldt telkens voor een periode van vijf jaar. Het wordt vastgezet in het kalenderjaar na afstuderen. Wie in 2011 afstudeerde, betaalt vanaf 1 januari 2012 dus vijf jaar lang 1,39 procent rente over zijn schuld. Valt reuze mee, toch? In 2017 wordt dat percentage voor opnieuw bepaald.

Als je moet gaan terugbetalen komend jaar en je zit krap bij kas: je kant het terugbetalen van je schuld vanaf 2012 tijdelijk stopzetten. Je krijgt namelijk vijf ‘jokerjaren’ (zestig maanden) die je in periodes van minimaal drie maanden kunnen inzetten. De rente loopt in die tijd wel gewoon door en de maximale terugbetalingstermijn wordt verlengd met het aantal opgenomen jokermaanden. Tot zover de financiële dienstverlening van DeJaap-Z, speciaal voor studenten.