ThePostOnline

Alles ruikt naar chocola – Sidney Vollmer

12-12-2011 22:33

De apotheose vanAlles ruikt naar chocola staat direct in het eerste hoofdstuk. Op de bruiloft van zijn moeder slikt de 19-jarige Thomas Mitchel, Tom, vlak voor de echtverbintenis haar trouwring door. Het moment zelf staat in rode letters op de kaft afgedrukt. ‘Er zit nog maar één ding op, ik doe mijn mond open, leg de trouwring op mijn tong en slik hem door. “Sorry, mam.”‘

En je denkt: waarom? Waarom doet zo’n jongen zoiets vreemds?

Tom is de leadzanger vanThe guilty pleasures, een band waarmee hij wanhopig probeert door te breken. Zo wanhopig dat hij zelfs bereid is door een meer vol afvalwater te zwemmen om op een festival een 3FM-studio binnen te dringen, in een poging te worden opgemerkt.

Tom twijfelt er geen moment aan dat al zijn inspanningen vroeger of later (liefst vroeger) succes zullen opleveren. Wanneer de band op de veerboot naar Groot-Brittannië spontaan een optreden geeft, slaat Tom aan het dagdromen. ‘Misschien wordt dit onze videoclip. En over twaalf jaar de openingsscène van onze film.’ (Blz. 90.)

Anders dan je wellicht zou verwachten, speelt chocola inAlles ruikt naar chocola geen rol van betekenis. De eerste chocola kom je pas tegen op bladzijde 198, waar op de grond gevallen chocolademelk symbool staat voor de troep die de ik-figuur, Thomas Mitchel, van zijn leven maakt.

Want een puinhoop maken van zijn leven, dat doet hij, en zelfs zo erg dat hij op de dag van de bruiloft van zijn moeder niet welkom is op het diner en het feest. Tom bulldozert maar door, op weg naar de grote doorbraak, waarbij hij zich doof toont voor alle tegensputteringen uit zijn omgeving en zichzelf vooral heel zielig vindt, omdat niemand in zijn gedroomde toekomst gelooft. ‘Wanneer ga je ‘t nou eens begrijpen?’ roept zijn moeder. ‘Je bréékt niet door!’ (Blz. 224.)

En wanneer de band uit elkaar is gevallen, toont vriendin Lizzy zich opgelucht. ‘Ik zag mezelf écht geen toekomst hebben met een margemuzikant.’ (Blz. 186.) Alleen zijn vader geloofde in Tom – en hij is op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval bezweken. En dus voelt Tom zich onbegrepen en miskend en stroomt hij over van zelfmedelijden.

chocoladeDe hoofdstuktitels verwijzen naar de tijd die is verstreken sinds het overlijden van vader Mitchel: acht dagen, honderdzesenzestig dagen, tweehonderdveertig dagen. Toch isAlles ruikt naar chocola geen boek over rouw; centraal staan de ambities van de ik-figuur, en niet het verdriet om het verlies. Het gaat dan ook niet werkelijk om de relatie die er tussen de vader en zoon is geweest. De vader blijft als karakter net zo plat als zijn zoon. Zijn functie is niet meer dan die van een voorbeeld, een spiegel. Toms vader zette na het faillissement van zijn glasfabriek, zeer tegen de zin van zijn wederhelft, een ambachtelijke glasblazerij op. Zoals hij zijn droom achternaging, wil Tom ook zijn droom achternagaan. Koste wat het kost.

Het levert een prettig leesbaar boek op, maar geen karakter van vlees en bloed. Want na ruim tweehonderd bladzijdes zou je verwachten je in te kunnen leven in het hoe en waarom van de ringslikkerij op de bruiloft, maar daarvoor is Toms karakter toch net iets te plat. Hij maakt uiteindelijk wel een ontwikkeling door, maar die is te marginaal om zijn karakter echt reliëf te geven.

Extra citaten

‘”Jullie hebben zulke leuke lepels!” kirt hij met zijn Engelse accent. Mijn moeders mondhoeken krullen een moment omhoog. Jeffrey is zo homoseksueel als appeltaart.’ (Blz. 25.)

‘Nonchalant werp ik mijn handdoek op de grond. Ik kijk haar aan, Enrique Iglesias-stijl, en zak dan weer het warme badwater in. Ik pak haar scheermes en inspecteer de drie lamellenmesjes. Ik blaas er een haartje tussenuit. Vlokken badschuim schieten mee omhoog. Loom zakken ze weer neer op het spiegelende water.’ (Blz. 122.)

‘Ik klim over het hek heen en struin over het braakliggende industrieterrein. Het is leeg, verlaten. Er stuitert nog net geen tumbleweed voorbij. Door een kapot raam kruip ik bij de hoeve naar binnen, het enige gebouw dat we nog hadden. Mijn vaders hoeve.‘ (Blz. 215.)

Uitgever: Podium
Pagina’s: 240
Prijs: 17.50
ISBN: 9789057594625
Jaar: 2011
Website auteur: http://www.allesruiktnaarchocola.nl, http://vollmer.nl