Popcorn Preview: Sherlock Holmes 2

13-12-2011 21:00

 

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is Sherlock Holmes: Games of Shadows, het vervolg op Sherlock Holmes uit 2009. Het eerste deel rechtvaardigde blijkbaar een vervolg, en opnieuw tekende Guy Ritchie voor de regie.

Het blijft natuurlijk een beetje gek, om Amerikaan Robert Downey jr. gestalte te zien geven aan oer-Brit Sherlock. Maar goed, die kritiek is na het eerste deel een gepasseerd station. En het tweede deel biedt veel om naar uit te kijken. Professor Moriarty doet bijvoorbeeld zijn intrede. Holmes en Moriarty zijn als Bond en Blofeld: twee vijanden die elkaar haten maar ook bewonderen, en in ieder geval altijd voor bloedstollende scene’s zorgen. Ook Stephen Fry is van de partij, en dat is vrijwel altijd goed. Hij geeft gestalte aan Mycroft, de broer van Sherlock. En Noomi Rapace, de cyberpunker uit de Millenium-trilogie, geeft eveneens acte de présence. Kortom, genoeg interessante acteurs.

Het is te hopen dat Ritchie de valkuil om er opnieuw te zeer een actiefilm van te maken weet te vermijden. Sherlock Holmes draait meer om mysterie en speurzin dan om rennen, vliegen, schieten en tieten. Wij raden hen die de eerste film niet beviel dan ook zeer de BBC-serie Sherlock aan, een moderne bewerking van de verhalen van Conan Doyle. In 2010 waren er drie afleveringen van anderhalf uur te zien, in januari 2012 volgen er opnieuw drie. Wij geven de voorkeur aan deze serie, en aan Benedict Cumberbatch boven Downey: meer humor, meer intelligentie en een tikje eigenaardig.