Steeds meer Nederlanders op Belgische universiteiten

13-12-2011 12:00

Die jongens van Het Goede Doel hadden het er in 1982 al over, en anno 2011 denken ook steeds meer studenten er over na: België. Steeds meer studenten trekken naar onze zuiderburen om daar een bachelor- of masteropleiding te volgen. Cijfers van de KU Leuven en de Universiteit van Antwerpen laten een grote groei van het aantal studenten uit Nederland zien. Hoe dat komt? De strengere regelgeving rondom langstudeerders, het hogere collegegeld voor tweede studies, het ontbreken van een numerus fixus of onderscheidingsdrang zijn allemaal mogelijke factoren die bijdragen aan de trek naar België.

Geen numerus fixus
De KU Leuven is de grootste universiteit van België. In het collegejaar 2005/2006 had die universiteit twee Nederlandse masterstudenten, dit jaar zijn het er 400. In totaal (bachelor- en masterstudenten bijeen) steeg het aantal studenten van 313 (’05/’06) naar 1145 (’11/’12). Ook de Universiteit Antwerpen verwelkomt steeds meer Nederlanders. De UA zag het aantal Nederlandse inschrijvingen stijgen van 420 (’07/’08) naar 914 dit jaar. Studenten Geneeskunde zijn sterk vertegenwoordigd in de cijfers. Van alle Nederlanders aan de KU Leuven, volgt 35 procent die studie. Dat aandeel is relatief stabiel, ondanks de toename in het absolute aantal studenten in de afgelopen jaren. Het ontbreken van een numerus fixus in België is een verklaring voor dit gegeven.

Een andere verklaring ligt mogelijk in de hoogte van het collegeld. Een jaar studeren kost je in België geen 1713 euro, maar zo’n 600 euro. Tel daar de aantrekkelijkheid om in ‘het buitenland’ te studeren, zonder écht ver van huis te gaan bij op en je bent al een heel eind. De hervormingen in het hoger onderwijs in Nederland zullen de al ingezette trend niet afvlakken maar waarschijnlijk alleen nog verder aanjagen.

Foto CC: MPDO1605