Kijkbuiskansen: Groot Dictee en Frozen Planet compleet

14-12-2011 18:00

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, NED1, 20: 30 uur – Kijkt toch alstublieft naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal hedenavond. Onze taal, die aan grootse aanranderij onderhevig is door toedoen van walgelijk derivatisme als ‘straattaal’, volksvreemde invloeden, linguïstische luiheid en algeheel onvermogen, dient weer ferm in het spreekwoordelijke zadel gezeteld te worden. Opdat eenieder weer weet wat zij vermag. Laat het stupide dronkenmansgelal dat u in uw dagelijks leven bezigt toch even voor wat het is, en voel de rijkdom van het Neerlands, de prachtige morfologie, de fonologische welluidendheid en de syntactische verhevenheid. Ter lering ende vermaak is het Groot Dictee geschreven door onze Joodsch-Neerlandse kameraad Arnon Grunberg, die helaas onze contreien heeft verruild voor de Amerikaanse. Laat u onderwijzen in rijkdom en erfgoed, opdat wij herrijzen als het heersersvolk dat wij van origine zijn. Het vlees is woord geworden, een Nederlands woord!

The Prestige, NET5, 20: 30 uur – Christian Bale mag dan een vuilgebekte schuinsmarcheerder zijn, acteren kan hij als geen ander. Vanavond schittert hij als geobsedeerde en megalomane goochelaar in The Prestige. Het pareltje is geregisseerd door Christopher Nolan, welbekend van Memento en The Dark Knight. Een bijzonder verhaal in beeld gebracht door een kunstenaar die niet onderdoet voor de magiërs die hij in The Prestige verbeeldt. Mooie film die u gezien moet hebben.

Online: Frozen Planet

Frozen Planet is een BBC-documentairereeks van zeven afleveringen op het leven op de Noord- en Zuid-Pool – onze laatste echte wildernis volgens de Beeb. We gaan op expeditie in HD met – zoals dat hoort – David Attenborough als verteller. Omdat natuur politiek is, was er controverse rondom de laatste aflevering: is klimaatverandering echt of niet? Reden genoeg voor Amerikaanse networks om het zekere voor het onzekere te nemen en te zeggen dat ze hem niet zouden uitzenden. Op het internet kun je altijd alles downloaden.

Vers: Glee S03E09. New Girl S01E09.

The Daily Show: Speciaal verslaggever Larry Wilmore decodeert de armoedeboodschap van Newt Gingrich: “you don’t have to be a pimp, you can pick up someone’s poop Yes we clean!” Speciaal verslaggever Aasif Mandvi geeft commentaar op winkel Lowe’s, the one-stop-Jihadi-superstore. Een Harvard-ethicus is te gast en praat over hoe geld politiek corrumpeert.

The Colbert Report: Donald Trump gaat toch geen debat hosten en daarom kondigt Stephen zijn eigen debat nog eens aan. The Word: Occupy-betogers hebben een Law & Order-set bezet. De aflevering zou gaan over Occupy en daarom was een tentenkamp nagebouwd. Stephen wordt beschuldigd van plagiaat door niemand minder dan Anderson Cooper. Stephen gebruikt een coole machine om het recht te zetten. CNN’s Mark Whitaker is te gast.