ThePostOnline

Slotoffensief voor Republikeinen

19-12-2011 12:00

Vorige maand maakte The Union Leader, de belangrijkste krant van New Hampshire, bekend dat ze de kandidatuur van Newt Gingrich voor de Republikeinse nominatie steunt. Het was een opmerkelijke keuze omdat het de conservatieve tegenstander van Mitt Romney geloofwaardigheid geeft in de gematigde Hawkeye State die diezelfde Romney overtuigend moet winnen om de nominatie veilig te stellen. De afgelopen dagen sloeg Romney echter terug met endorsements van de conservatieve gouverneur van South Carolina Nikki Haley en de voornaamste krant van Iowa The Des Moines Register. Nu het laatste debat van het jaar gevoerd is, is het slotoffensief voor de kiezers in Iowa begonnen.

Opluchting
De endorsements die Romney de afgelopen dagen kreeg zullen met opluchting in ontvangst zijn genomen door de voormalige gouverneur van Massachusetts. Hij moest de laatste tijd toezien hoe niet alleen Gingrich maar ook Ron Paul hem voorbij ging in de peilingen van Iowa. Bovendien zag hij hoe Gingrich, in tegenstelling tot eerdere front runners, niet instortte in de spotlight. Een geloofwaardige en verkiesbare conservatieve tegenstander, die bovendien op de steun van de belangrijkste krant van het gematigde New Hampshire kan rekenen, is het laatste wat Romney kan gebruiken en dus biedt conservatieve steun een welkome aanvulling op een slotoffensief van 2011.

Ook de andere kandidaten wagen een laatste poging om voor de politieke luwte van de feestdagen nog wat stemmen te winnen in Iowa. Uit de Candidate Tracker van Politico blijkt dat Gingrich, Santorum, Perry en Bachmann vandaag allemaal op pad zijn in die staat terwijl ook Ron Paul vanaf woensdag aanwezig is. Iowa staat traditioneel voor retail politics, een persoonlijke politieke boodschap voor elke kiezer, en dus gaan de kandidaten van deur tot deur en van townhall tot townhall om individuele kiezers te overtuigen. Alleen Gingrich lijkt zich weinig van de traditionele campagnestrategiƫn van Iowa aan te trekken maar zijn getemperde momentum doet vermoeden dat hij nog wel een konijn uit de hoge hoed moet toveren om echt hoge ogen te gooien.

Feestdagen
Met de feestdagen in aantocht is het grote afwachten begonnen. De kerstdagen brengen Republikeinse presidentskandidaten met hun familie en in de kerk door. Weinig nieuwe negatieve spotjes of opmerkelijke uitspraken die de gemoederen bezig kunnen houden. Na kerst volgen nog een paar campagnedagen maar ook nieuwjaar biedt een politieke onderbreking. Voor je het weet is het dus 3 januari en vinden de Iowa Caucuses plaats. Hier op DeJaap zal er in de luwte niet op elke maandag en vrijdag een nieuw bericht verschijnen, maar ook tijdens de feestdagen en natuurlijk in het nieuwe jaar blijft dit de go-to website voor achtergronden en duiding van Amerikaanse politiek.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.