Kijkbuiskansen: Teun van de Keuken naakt en What Would Jesus Buy

22-12-2011 18:00

NOS Politiek Jaaroverzicht 2011, Nederland 2, 20.20 uur –  Onlangs viel er vlak naast gezondheidsminister Edith Schippers (VVD) een lamp kapot. Het ding was met fitting en al uit het plafond van de Nationale Vergaderzaal in Vak K gevallen. Inmiddels weten we waarom: de NOS-camera helikopter. Enfin, het politiek jaaroverzicht dus! Presentator Rob Trip leidt de kijker vanaf het Haagse Binnenhof door het politieke jaar 2011 aan de hand van beelden. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde zorgt voor de duiding.

De Keuringsdienst van Waarde: Wijn (slot), Nederland 3, 20.25 uur – Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker tipte de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. De KVW pakte de telefoon en voelde nattigheid. Twee afleveringen volgden. Vanavond het sluitstuk van dit epos, het werd dus een waar vierluik. Benoemen is bouwen, overigens. Er is een reden dat de witte Argentijnse huiswijn van de Albert Heijn al enige tijd niet meer in de schappen van de grootgrutter staat. Benieuwd of DKvW de fles nu bij het etiket noemt. Enfin, altijd leuk als Teun van de Keuken op de buis is.

Online: kerstdocumentairedonderdag

De meest geweldige tijd van het jaar of de meest afschuwelijke tijd van het jaar: je kunt er in ieder geval nooit omheen. Als u de komende dagen thematisch voor de buis wilt hangen, raden we u deze documentaires aan over Kerstmis.

What Would Jesus Buy is een docu van Morgan Spurlock (Supersize Me) over de commercialisering van de kerst. We volgen Reverend Billy & the Church of Stop Shopping Gospel Choir op hun crosscontinentale missie om Kerstmis te redden van de Shopocalypse: het einde van de mensheid van consumentarisme, overconsumptie en het hellevuur van oneindige schuld.

The Worst Christmas Jobs In History gaat over de gelukkigen die mogen werken met kerst. Helaas blijken dat soort baantjes vaak het allerergst te zuigen. Heerlijk om u te verkneukelen dus terwijl u op de bank om 14 uur ’s middags aan uw derde glas wijn gaat.

The Origins Of Christmas leert u over de geschiedenis van Kerstmis. In tegenstelling tot wat Christenen denken, had Kerstmis oorspronkelijk weinig met Jezus te maken en alles met de donkere tijd. In de docu zien we hoe de katholieke kerk willens en wetens heidense fenomenen incorporeerde in ‘hun’ kerstfeest.

Vers: American Horror Story S01E12 (finale). Alle andere series zijn al op kerstbreak.

The Daily Show en The Colbert Report kijken deze week terug op het jaar. Op de sites de opmerkelijkste reportages en de beste interviews.