Sport

Waarom Ajax uit de beker moet worden gezet

22-12-2011 09:00

En toen liep er een stomdronken joch van 19 de wei in en probeerde een karatetrap uit te delen aan de doelman van de tegenpartij. De doelman schrikt zich wezenloos, verdedigt zich, en reageert zich af tot hij weg wordt gehaald door twee ploeggenoten. En krijgt de rode kaart. Volgens de regels van de KNVB had AZ dus – nadat een gek van buiten een doelbewuste poging deed de doelman te verwonden en daarmee het elftal uit de wedstrijd te halen – bij een 1-0 achterstand gedurende meer dan een halve wedstrijd met een man minder en een totaal ontregelde ploeg moeten proberen Ajax uit de beker te kieperen.

Volgens de regels van de KNVB zou de actie van deze gek dus nog geloond hebben ook. De Nederlandse voetballerij mag Gert-Jan Verbeek héél dankbaar zijn dat hij in anderhalve tel de beslissing nam zijn team van het veld te halen. Doorspelen had de facto maar één ding betekend: een vrijbrief aan iedere gestoorde gek om de volgende competitieronde hetzelfde te doen.

Integriteit wedstrijd is heilig
Een beetje lafjes verdedigde Nijhuis zijn beslissing. Hij had immers geen andere keus gehad dan de rode kaart trekken en doorgaan of er niets aan de hand was. Hij had namelijk wel degelijk een andere keus: onmiddellijk de wedstrijd staken en niet meer terugkeren. Let wel: een van de spelers was out of the blue aangevallen door een buitenstaander. Dat kan hem, zijn team, en daarmee de wedstrijd beïnvloeden, waardoor het uiteindelijke resultaat weinig meer te maken heeft met de sportieve verwikkelingen op het veld.

Het kan best zo zijn dat regel 12 (PDF-alert) voorschrijft dat een speler die gewelddadig optreedt tegen wie dan ook de rode kaart moet krijgen, maar het is echt bizar dat er geen regel lijkt te zijn die voorschrijft dat bij dit soort geweldsincidenten de wedstrijd onmiddellijk definitief gestaakt moet worden. Als die er echt niet is, moet die morgen worden ingevoerd. Voetbal moet een sport blijven, en de integriteit van de wedstrijd is heilig.

En nu?
Maar wat met de gestaakte wedstrijd? Het is wellicht pijnlijk voor de fervente Ajacieden onder ons, maar de KNVB kan eigenlijk maar één ding doen, en dat is een reglementaire 0-3 overwinning toekennen aan AZ. Het zou een nobrainer moeten zijn, want het is staand beleid van de UEFA: in 2007 gebeurde hetzelfde met de wedstrijd Denemarken – Zweden, die was verstoord door een Deense gek die na een gegeven penalty de arbiter te lijf ging. Denemarken moest tevens een tweetal wedstrijden op 140 kilometer van Kopenhagen spelen. In 1989, u herinnert het zich nog, gebeurde hetzelfde na het beroemde ‘staafincident’, waarbij keeper Franz Wohlfahrt geraakt werd door een stuk ijzer dat hem vanuit het vak met Ajax-supporters werd toegeworpen. Ajax, toentertijd nog wel een Europese topploeg, werd een jaar lang uitgesloten van Europees voetbal.

Het is misschien unfair voor de vele fans en voor de club zelf, maar het is wel duidelijk: wie zijn supporters niet in toom weet te houden, moet boeten, en wie zijn club wenst te helpen door de tegenstander fysiek uit te schakelen, bereikt daarmee het omgekeerde. Standaard beleid van maken, dat scheelt veel gedoe. Als de KNVB ze er niet uit zet, moet Ajax misschien zelf maar overwegen zich terug te trekken voor de rest van het bekertoernooi.