Popcorn Preview: 2011 & 2012

27-12-2011 21:30

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. Maar deze week niet. Waarom? Er is geen oerwoud aan nieuwe films, alle distributeurs hebben hun films al in de bios gebracht. Er is welgeteld één release: The Help, en dat is een zoetsappig drama uit de Disney-fabriek. De rassenongelijkheid in het Amerika van de jaren zestig, zonder scherpe randjes maar met een lach, een traan en veel gospelmuziek. We kijken daarom eerst terug, en daarna verder vooruit, naar wat het hoogtepunt van 2012 moet worden: The Dark Knight Rises

2011
Eerst maar eens terugblikken. Het was het jaar van Black Swan, The King’s Speech, Gooische Vrouwen, Kuifje en The Twilight Saga: Breaking Dawn: 2.  The Hangover kreeg een deel twee, net als Sherlock Holmes. Er verschenen nieuwe delen in de franchises van Transformers, Pirates of the Carribean, Fast and the Furious. Harry Potter kwam tot een eind met deel zeven, deel twee. Te midden van al deze titels werd Drive gekozen tot beste film van het afgelopen jaar door de Nederlandse filmpers; Rabat werd de beste film van eigen bodem. In beide keuzes kunnen we ons goed vinden: we bespraken het fantastische Drive eerder hier en hier. Download ook vooral de soundtrack en zet hem op repeat. Zagen we iets over het hoofd in het dit najaar gestarte Popcorn Preview? Weinig, al verdient Tinker, Tailor, Soldier Spy het om alsnog onder de aandacht gebracht te worden. De verfilming van het beste boek van John Le Carré, met een significante inbreng van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema en een sterke cast is een grote aanrader. Om in stijl te eindigen,  nog meer onvermijdelijke lijstjes over 2011: de meest gedownloade films, de mooiste filmposters en de grootste flops.

2012
Voor het komende jaar zijn er twee absolute krakers om naar uit te kijken. Christopher Nolan rond met The Dark Knight Rises zijn Batman-trilogie af. Robin ontbreekt gelukkig nog altijd, The Joker is er ook niet bij, maar andere bekende schurken wel. Tom Hardy geeft gestalte aan Bane, een akelige verschijning die op net zo’n angstaanjagende manier – een keiharde openingsscene – zijn entree zal maken als Heath Ledger in The Dark Knight. Anne Hathaway kruipt in het leer dat hoort bij Catwoman. De tweede film van epische proporties is The Hobbit, het door Peter Jackson geregisseerde verhaal, een prequel op Lord of the Rings. Verder zijn er van Nederlandse bodem drie titels om naar uit te kijken: en wel Doodslag, Plan C en 170Hz.