DeJaap muziektips voor 2012

01-01-2012 16:30

Vorig jaar op deze plek tipte ondergetekende drie bands om in de gaten te houden voor 2011. Het album van Wolf Gang viel ook uw nederige dienaar wat tegen, maar The Naked And Famous hebben het tot verschillende jaarlijstjes geschopt, en Foster The People scoorden met Pumped Up Kicks een van die hits waar je de afgelopen maanden maar moeilijk omheen kon. Of dat een goede score is of niet valt te betwisten, maar het geeft in ieder geval wat zelfvertrouwen om weer zo’n zelfde lijstje voor 2012 te maken. Open deur: James Blake heet dit jaar Lana Del Rey. Echter, Niki & The Dove, Light Asylum, Theme Park en Hunting The Robot zijn de bands die u de komende maanden maar beter in de gaten houdt.

Niki & the Dove
Niets is wat het lijkt. De zangeres heet niet Niki en een duif hebben ze ook niet. Alles is wat het lijkt. Niki and the Dove komen uit Scandinavië, en zo klinken ze ook. Er zijn wat invloeden van The Knife en Fever Ray hoorbaar, maar het geheel is wat minder donker. Een vleugje esoterie, en een beetje raar doen à la Björk, maar toch met een eigen geluid. Alsof er in de Zweedse bossen discoballen hangen en er heksen en feeën met synths en drumcomputers tussendoor vliegen. Er zijn al verschillende singles uit, maar de laatste ep The Drummer is aan deze kant van de zee helaas nog niet beschikbaar.


Light Asylum
Ja, dat is een vrouw die zingt. Shannon Funchess heet ze, en ze werkte al samen met !!! en CocoRosie. Samen met Bruno Coviello, vormt ze Light Asylum. Een indrukwekkende stem, met minstens zo bombastisch synths erachter. Of je het nu goth, synthpop of new beat noemt, het duo lijkt recht uit de jaren tachtig gekomen om onze clubs en disco’s te verblijden. Grace Jones meets Sisters Of Mercy meets Hercules And Love Affair. De video is een tikkeltje NSFW, maar goed. Het is zondag.


Theme Park
Theme Park is er al van beschuldigd te veel als de Talking Heads te klinken, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg. Zeker niet als het in een hedendaags sausje gegoten wordt, met een lichtvoetigheid van ‘n –pak ‘m beet– Two Door Cinema Club. Wax was al een heel aardig nummer, en hun nieuwste clip Milk is een prima vervolg. Als je dan ook nog een ginger kid én een jonge Ruud Gullit-lookalike in je band hebt kan het al helemaal niet meer stuk.


Hunting the Robot
Na Zweden, Amerikanen en Britten kunnen de Nederlanders natuurlijk niet achterblijven. (Eindhoven de gekste.) Ze waren al eens een minuutje bij De Wereld Draait Door en als Matthijs het goed vindt kunnen wij alleen instemmend knikken. Verder touren ze constant heel Nederland door, dus een reden om ze niet live te gaan zien is er niet. De eerste nummers klonken nog heel erg Bloc Party, mede dankzij de fijne stem van zanger Elvin, maar de broekies (ze schijnen gemiddeld zo’n zeventien jaar te zijn) vinden steeds meer hun eigen stijl. Luister maar naar hun laatste single, Get Pregnant. Het debuutalbum schijnt er in de loop van 2012 te komen.


Of deze bands het helemaal gaan maken komend jaar? Geen idee. Maar als u er iets van uw gading tussen vindt en af en toe wat liedjes van ze koopt of een concert gaat zien, ben ik al meer dan tevreden.

Sander Spek is een muzieksnob, maar wel een vriendelijke: zolang u maar draait wat hij u voorschotelt zal hij niet op u neerkijken.