Kijkbuiskansen: WK darts, Beatrix en superkaters

02-01-2012 18:24

RTL7 Darts WK2012 Finale, RTL7, 20:30 uur – Noem het een hobby voor vetbuikige kroegtokkies, vermaak voor het plebs of een non-sport pur sang: om het WK darts te halen heb je toch echt wel skills nodig. Blijkbaar is de hand-oog coördinatie het enige cerebrale vermogen dat niet door sloten bier wordt aangetast, want de gekwalificeerden zien er toch echt uit alsof ze leven op een barkruk en elke ochtend zes dubbele Engelse ontbijten naar binnen spoelen met een paar pints Guiness. Hoe het ook zij, als je er een beetje geduld voor kan opbrengen is de gemiddelde dartwedstrijd erg spannend. Vanavond neemt Andy Hamilton het op tegen titelhouder Adrian Lewis. One hundred an fukkin’eightyyyyy!

The Hangover, Veronica, 20;30 uur – Succeskomedie uit 2009 van Todd Philips. Eigenzinnig filmpje met weirdo Zach Galifianakis in een van de hoofdrollen. Een uit de hand gelopen vrijgezellenfeest resulteert in een collectieve black-out. De heren moeten zien te achterhalen wat er zich de bewuste nacht allemaal heeft afgespeeld, al was het maar om de bruidegom to be terug te vinden.

In de huid van Beatrix, Nederland 1, 22.05 – Vandaag begint het zoveelste recente drama over onze monarchie. Deze keer probeert Willeke van Ammelrooy zo dicht mogelijk bij Hare Majesteit te komen. Juist door in te zomen op tamelijk recente gebeurtenissen, zoals de aanslag op Koninginnedag. Zij is een kundig actrice natuurlijk, maar kan deze serie echt iets toevoegen aan de grote hoeveelheid drama-series over het mooiste vorstenhuis van Nederland?

De Flandriens van het veld, Canvas, 22.40 – Veldrijden, cyclo-cross, het is het Vlaamse schaatsen. Nergens ter wereld doen ze zo fanatiek aan deze tak van sport en nergens anders zouden ze een 6-delige docu kunnen maken over dit aanhoudende Vlaamse kampioenschap. Gemaakt door wielercommentator en vooral wielerfan Michiel Wuyts, dus de kwaliteit is gegarandeerd. Kijken als je van de sport houdt, maar ook zeker in het kader van antropologisch onderzoek naar “de Vlaming”

Online:

Thialf – ‘t dak eraf – De schaatssport veranderde in 1987 voorgoed, toen in Heerenveen het eerste WK indoor werd gehouden. Deze documentaire laat zien hoe onvoorbereid de mensen van Thialf waren en hoe fanatiek en schaatsminnend het publiek was. Mooie beelden van een volgepaft ijsstadion, van Sovjetschaatsers die niet te uitbundig mochten juichen van communistische partijbonzen en van – ook toen al – burgers die het allemaal schandalig vonden.

The Daily Show is binnenkort weer terug, dat wordt lachen met de Iowa-Caucus en een hele rits bizarre Republikeinse kandidaten. Bekijk ondertussen de extended interviews van Jon Stewart. Juist de interessante gasten krijgen deze extra ruimte van The Daily Sho. Er is vaak iets minder te lachen, maar de gast heeft wel de ruimte iets te zeggen.