Humor

De humor komt van links

03-01-2012 17:00

Even een lans breken voor Mercita Coronel. Zij beweert dat het ‘natuurlijk’ niet voor niets is dat de humor van links komt en niet van rechts. “Humor heeft vooral te maken met creativiteit, (zelf)relativering, empathie en… engagement”. Creativiteit, zelfrelativering, empathie en engagement. Doemt bij u ook het portret van Job Cohen op? De zelfrelativering van Job Cohen is dermate groot dat zelfs zijn eigen partijvoorzitter hem onzichtbaar noemt. Ik bedoel maar.

En ook aan creativiteit geen gebrek bij de gewezen burgervader. Tijdens het belangrijkste tv-interview dat Job Cohen in zijn politieke loopbaan heeft gegeven gaat hij gewoon OMGEKEERD op zijn stoel zitten. Hahahaha. Je moet maar durven. “Dan kan ik zien wie er aan de poten zit te zagen”, moet hij gedacht hebben.

Nog even over Job hoor. Heeft u zijn oudejaarsconference in De Telegraaf gelezen? Die was goed man. Hij brulde dat hij de aanval op Geert Wilders in gaat zetten. Want die “schreeuwt om te maskeren”. En wat waren de argumenten om de PVV-kiezers over de streep te trekken? Jahaha, u voelt ‘m misschien al aankomen; DIE HAD HIJ NIET. Hahaha. Om te gieren toch?

Stekkerdozenlol
Nee, de humor zit op links, mensen. Wat dacht u van Jolande Sap? U weet wel, die vrouw die een beetje doet denken aan Femke Halsema met een ochtendhumeur, die. Nou, die zit dus constant te ratelen over duurzame energiebronnen en groene stroom, en wat is haar belangrijkste politieke wapenfeit? Dat ze een stekker in zijn EIGEN stekkerdoos stopt! Dat is toch nog eens tegen de stroom in zwemmen, of niet? Ohja, en ze stemde voor een missie naar Afghanistan. Een civiele missie. Of om met Mariko Peters te spreken: die enkel de ‘mogelijke schijn’ wekt van dat er toch gevochten gaat worden. En lachen dat ze doen daar bij GroenLinks.

Cabaret, cabaret mensen. Het is een linkse hobby. Kijk naar Dolf, Freek en Youp. Die gaan keihard tekeer tegen Wilders, Leers en Bleker. Vanwege Mauro, weet u nog? Nou, Youp heeft er zelfs een hele column over geschreven. Met grapjes. Dat is nog eens engagement. Toen hem werd gevraagd ook daadwerkelijk iets te doen voor het mannetje gaf Youp niet thuis. Je kan niet overal je warme grachtenpand voor uit komen. Bovendien had hij al een mediacampagne, een twitteractie en een tijdschrift geïnitieerd voor zijn eigen noodlijdende zoon die niet geholpen werd door een telefoonmaatschappij. Je moet keuzes maken en een oeroude linkse waarheid zegt dat een betere wereld toch echt bij jezelf begint. Of niet, Marleen Barth?