ThePostOnline

DeJaap lanceert de WarRoom

06-01-2012 12:00

Deze week barstte in Iowa het verkiezingsjaar 2012 los. Tussen nu en 6 november is het maken van beleid bijzaak in Amerika’s politieke arena en draait alles om de vraag wie in 2012 in het Witte Huis en op Capitol Hill de dienst uitmaken. Gedurende 2011 verscheen al veel achtergrond en duiding rond Amerikaanse politiek op DeJaap, maar komend jaar doen we daar nog een schepje bovenop. Aanstaande maandag lanceert DeJaap haar WarRoom, de website waar je in 2012 nieuws en achtergronden, duiding en beeldmateriaal, opinie en analyses gaat vinden, rond de meest onverwachte ontwikkelingen, dubieuze uitspraken en verbazende resultaten die Republikeinen en Democraten gezamenlijk gaan veroorzaken. De WarRoom wordt de must-read van het verkiezingsjaar 2012.
Update: nieuwe medewerkers zijn van harte welkom!

Campagne is oorlog
All warfare is based on deception, zo schreef Sun Tzu en in campagnes is dat niet anders. Amerikaanse campagnes draaien om strategiën, om het vooruitplannen van zetten en het doorzien wat je tegenstander van plan is. Als bij schaken denken Amerikaanse campagne-strategen tien zetten vooruit. Als Santorum A doet, doen wij B en als hij daarna X doet reageren wij met Y. Debatten zijn de veldslagen, negatieve campagnespotjes de massavernietigingswapens en persconferenties het moment om de witte vlag te tonen. Elke campagne kent een war room, dat kantoorgebouw of die hotelkamer in een obscuur stadje in één of andere swingstate, waar de plannen voor world domination gesmeed worden door de slimme koppen die een kandidaat precies vertellen wat hij moet doen, zeggen en vinden. Het doel van onze WarRoom hier op DeJaap is om die besluiten, die game changing decisions, inzichtelijk te maken. Het is geen gemakkelijke taak maar wel een uitdagende opdracht.

Meer dan nu het geval is, zal voor die uitdagende opdracht ook aandacht aan nieuws besteed moeten worden. Niet alleen de duiding en achtergronden die DeJaap al ruim een jaar brengt, maar een dagelijks overzicht van het laatste nieuws van de slagvelden en politieke mortuaria van Amerika. Om dit News of the Day zes dagen per week ’s ochtends online te krijgen, zal DeJaap’s eigen Amerika-redacteur Adriaan Andringa versterking krijgen van Bertine Moenaff, die tot niet al te lang geleden nog op Capitol Hill voor Anthony Weiner werkte, en debatexpert Victor Vlam die in 2008 campagne voerde voor Barack Obama. Ook zal de samenwerking met VerkiezingenVS verder geïntensiveerd worden, zal IsGeschiedenis.nl wekelijks een historisch perspectief bieden en zullen Krijn Schramade en Giel van der Steenhoven regelmatig vaste bijdragen leveren. Uiteindelijk is DeJaap echter een platform voor lezers. Daarom is elke bijdrage, elk inzicht in Amerikaanse politiek van ieder die meent een inzicht te hebben, welkom om in de WarRoom een publiek te vinden.

Volgende week
Maandag gaat de WarRoom dus online, zoals elke dag behalve zondag beginnend met News of the Day en daarna gevolgd door een voorspelling rond de New Hampshire primaries. Op dinsdag zal IsGeschiedenis een eerste bijdrage leveren over Amerika’s Nederlandse president Martin van Buren en zijn overeenkomsten met de Tea Party Movement en op woensdag volgt een analyse van de uitslagen van New Hampshire. Op donderdag schrijft Giel van der Steenhoven over de kracht van Hillary Clinton en op vrijdag is het weer tijd voor de vaste bijdrage van Adriaan Andringa. Tussen al die stukken door zal er nog veel verschijnen in de WarRoom, van campagnespotjes tot externe bijdragen. Het belooft een mooi politiek jaar te worden en de WarRoom zal er middenin staan. Laat die verkiezingen maar komen.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.