Leven

Vlaamse studenten bashen babyboomers

09-01-2012 13:35

Het puike Vlaamse blad Humo bracht vier studenten, twintigers, bij elkaar en liet ze praten over hun generatie die lijnrecht tegenover die babyboomersgeneratie lijkt te staan. Babyboomers hadden werk, een pensioen, korting in het o.v. en een kapitalistisch systeem dat normaal draaide, de generatie twintigers van nu dan weer niet. Ook in België, waar ze sinds 137 jaar eindelijk een regering hebben, moet er worden bezuinigd. “Hervormd”, noemt de regering Di Rupo dat maar het komt op hetzelfde neer. En wie schreeuwden als eerste het hardste toen bleek dat ook de pensioenen moeten worden hervormd? Juist, de babyboomers. Tijd voor een nieuwe generatie om van zich te laten horen, vinden Pieter Marechal (29) voorzitter van JONGCD&V, Annelies Roose (25) heeft een master in geschiedenis; ze volgt nu een opleiding journalistiek, en ze blogt onder het kopje Nieuws doet wat met een mens, Thomas Stroobants (20) studeert architectuur, hij haalde het nieuws door uit protest tegen de staking van eind december van Gent naar Alken (130 kilometer!) te wandelen, en beheert de Facebookpagina Het kan anders en Sara Jane Deputter (26) werd in het Radio 1-programma Peeters & Pichal uitgeroepen tot “hipste ambtenaar van het land”. Ze werkt voor de FOD Economie. hadden we in Nederland maar zulke welbespraakte en bevlogen studenten. Hieronder een selectie van hun uitspraken, de complete interviews leest u op de website van Humo.

Daar situeert zich dus de eerste clash: tussen de jonge generatie die beseft dat ze langer en harder zal moeten werken, en de babyboomgeneratie die nog steeds hoopt vroeg op pensioen te kunnen.

Of neem het openbaar vervoer: waarom moet dat per definitie gratis zijn voor senioren? Waarom kennen we die voordelen niet toe op basis van andere criteria, zoals armoede of een handicap?

De basis van onze welvaartsstaat is: mensen die het moeilijk hebben, geven we een duwtje in de rug. Maar is het ook nodig dat we mensen op basis van hun leeftijd grote voordelen geven?

Het is crisis voor iederéén. Kunnen we een beetje solidair blijven? De jonge generatie kan er niet voor blijven opdraaien. Wij kunnen dat écht niet blijven dragen.

De vijftigers en zestigers van nu hebben het áltijd heel goed gehad. Het ging sinds de jaren vijftig alleen maar beter: meer geld, meer luxe, meer leuke voordelen die ze zelf bedachten. Nu zijn we op het punt aanbeland waarop hun welvaartsstaat is ontploft.

We beweren niet dat de oudere generatie lui is. We zien maar al te goed in dat die al keihard heeft gewerkt en uitkijkt naar het pensioen. Maar: het systeem vraagt nu eenmaal om langer te werken.

De jongere generatie moet aan hacktivism doen: ze moet haar eigen toekomst hacken. Op een originele manier haar eigen weg zoeken, ondernemend zijn, nieuwe dingen verzinnen.

nu wordt de kloof tussen ons en de babyboomers toch erg groot. Er is veel argwaan, en die wordt nog versterkt door de manier waarop wij communiceren: via het internet. Socialenetwerksites zijn ons platform, en ouderen staan daar vaak wat verbaasd naar te kijken.