WarRoom

News Of The Day Dinsdag 10 januari 2012

10-01-2012 10:30

De ogen van de wereld zijn vandaag gericht op New Hampshire waar de volgende voorverkiezingen worden gehouden. In de staat wonen slechts 1,3 miljoen mensen, evenveel als in de provincie Utrecht. Ze zijn zo trots op hun rang in de pikorde van de voorverkiezingen dat ze in hun wet hebben vastgelegd dat zij de eerste primaries moeten organiseren.

Romney torenhoge favoriet in New Hampshire
Dat Mitt Romney als winnaar uit de bus komt, lijkt zo goed als vast te liggen. De peilingen geven hem een grote voorsprong. Volgens het aggregaat van peilingen op FiveThirtyEight, krijgt Romney 38,4% van de stemmen, gevolgd door Ron Paul (19,3%) en Jon Huntsman (16,5%).

Toch maakte Romney het zichzelf niet makkelijker op de laatste dag voor de verkiezingen. Hij kwam onder vuur te liggen van de Republikeinen en Obama omdat hij zei in een speech: “I like being able to fire people who provide services to me.” De Democraten waren zo behulpzaam om de video meteen op YouTube te zetten. Het versterkt het beeld van Romney als meedogenloze CEO van Bain die veel banen schrapte om zijn eigen winst te vergroten, juist nu hij hier al over wordt aangevallen. Sterker nog, een pro-Gingrich PAC gaat hierover in South Carolina veel tv-spotjes tonen. Wat het effect is op de uitslagen weten we vannacht.

Huntsman hoopt op de tweede plaats
De werkelijke strijd gaat om de tweede plaats. Alle kandidaten onder Romney maken daar kans op want kiezers in New Hampshire beslissen historisch gezien vaak pas op het allerlaatste moment. Maar Jon Huntsman lijkt alles te hebben gegokt op een goed resultaat daar. Politico vraagt of dat wel verstandig was: had hij toch niet een poging moeten doen om in South Carolina te winnen?

Gisteren lanceerde Huntsman een nieuw spotje met de slogan “Country First”. Ja, dat was ook de slogan waarmee John McCain verloor van Barack Obama.

Is Romney nog te kloppen?
Op Intrade kan worden gegokt op verkiezingen en daar denkt men van niet. Volgens de markt daar heeft hij een kans van 81% (op moment van schrijven) om de nominatie te winnen. De media ziet natuurlijk liever een lange, uitgerekte strijd, zoals 4 jaar geleden tussen Hillary Clinton en Obama. Daarom hier 4 manieren waarop Romney nog steeds kan verliezen. En hier iemand die beargumenteert dat niet alleen de media gebaat is bij een uitgerekte strijd maar ook Romney zelf.

Stafchef Bill Daley verlaat het Witte Huis
Vandaag zijn er nieuwe ontwikkelingen in onverwacht nieuws dat we gisteren hier meldde in de WarRoom toen het gebeurde. Insiders zeggen dat Stafchef Daley zich gemarginaliseerd voelde in het Witte Huis. Het weerhield Obama er niet van om gisteravond $ 1,2 miljoen op te halen bij fundraisers. Zijn boodschap aan geldschieters: “Everything we fought for during the last election is at stake in this election. The very core of what this country stands for is on the line.”

Hoe debatteren de kandidaten?
In een groot artikel in nrc.next vanochtend beschreef ondergetekende samen met Lars Duursma de debatkwaliteiten van de zes overgebleven presidentskandidaten. Er zijn totaal 15 debatten geweest die de strijd in grote mate hebben bepaald. Was het die ene fout – “oops” – die Perry de das omdeed? Waarom reageert Romney beter dan John Kerry en Wouter Bos op het verwijt een flip-flopper te zijn? En wat zijn de sterke en zwakke punten van elke debater?

 

In de WarRoom’s News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.