Leven

Bezuinigingen: geen beurs, geen bar, geen bier

11-01-2012 16:34

€3000 extra collegegeld voor langstudeerders, check. Torenhoge studieschulden door het wegvallen van de stufi, check. Geen kroeg meer om je verdriet om al deze bezuinigingen te verzuipen… Au! Studenten van de TU/e in Eindhoven zijn boos, niet dat ze gelijk op het Malieveld staan om te protesteren, maar boos omdat er geen bier gedronken meer mag worden in hun persoonlijke borrelruimte in de universiteit. “Alle ruimten in het nieuwe gebouw moeten minstens tachtig procent van de tijd in gebruik zijn. Die wekelijkse borrel van ons is daarom geen optie meer”, treurt Tijn van de Ven van de studievereniging Electrotechniek en Technische Natuurkunde ‘Van der Waals’. Dertig jaar traditie – borrelen in een omgebouwde collegezaal is dus traditie – in ene naar de knoppen.

Van de Ven denkt dat dertig jaar traditie niet zomaar voort te zetten is op een andere plek. Een kroeg bijvoorbeeld?  “Het is niet een puur studenten-gebeuren, ook medewerkers en docenten komen daar wekelijks bijeen. We schenken dan tien soorten bier.”

Tien soorten bier, kom daar maar eens om op Stratumseind. Of het zou hier moeten zijn, misschien. Maar zo’n oplossing is voor de Eindhovense studenten niet wenselijk en dus worden er handtekeningen opgehaald om het College van Bestuur te overtuigen de studenten toch gewoon bier te laten drinken op de campus.

Of de TU/e gehoor gaat geven aan de noodkreet van de studenten is de vraag. Bier drinken is waarschijnlijk een onderdeel van het curriculum dat als eerste wegbezuinigd zal worden…