WarRoom

News Of The Day dinsdag 17 januari 2012

17-01-2012 10:00

Krijgt Romney opnieuw een vrije doorgang? Dat was de vraag die politiek commentatoren bezig hield in afwachting van het zestiende Republikeinse debat vannacht. Het antwoord: nee, zeker niet.

Romney onder vuur tijdens Republikeins debat
Politico destilleert 8 conclusies uit het verkiezingsdebat gisteren en The Fix somt de winnaars en verliezers op. Romney werd veel aangevallen en gedwongen om toe te zeggen dat hij in april zijn belastinggegevens openbaar maakt. Newt Gingrich had een goede avond. In zijn rol als professor en media-criticus kreeg hij het publiek in de zaal mee, een staande ovatie kreeg hij zelfs. Desalniettemin konden Gingrich en Rick Santorum het niet laten om ook elkaar aan te vallen (beide willen het conservatieve alternatief zijn voor Romney), waardoor het spotlight soms werd verlegd van Romney. Verder had Rick Perry een sterk optreden, ondanks weinig spreektijd, maar het is twijfelachtig of dat genoeg is om een sterk resultaat in South Carolina te garanderen. Ron Paul had een zware avond. Zijn antwoorden op vragen over zijn buitenlands beleid ontlokte meerdere malen “boo“-geroep bij het aanwezige publiek.

Romney probeert evangelicals voor zich te winnen
Nadat Rick Santorum de steun kreeg van zo’n 150 evangelical leaders dit weekend, probeert Romney nu actiever deze belangrijke groep kiezers voor zich te winnen. Zij kunnen immers de doorslag geven in South Carolina. Daarom ging hij gisteren naar een evenement waar veel christelijk conservatieve stemmers aanwezig waren en sprak hij niet alleen over de economie, maar ook over sociaal-culturele thema’s zoals de onaantastbaarheid van leven en het homohuwelijk.

Gingrich draait weg van aanval op Bain Capital
Waar Newt Gingrich vorige week Romney stevig aanviel op zijn verleden bij Bain Capital, lijkt hij deze week de aandacht te hebben verlegd. Hij presenteert zich nu als het conservatieve alternatief tegenover Romney die het meest geschikt is om het op te nemen tegen President Obama in november. Opmerkelijk: in zijn speeches noemt hij Romney niet meer bij naam.

Huntsman staakt campagne en spreekt steun uit voor Romney
Gistermiddag maakte Jon Huntsman officieel bekend uit de race te stappen. In zijn speech hekelde hij de toon van de strijd: “This race has degenerated into an onslaught of negative attacks not worthy of the American people and not worthy of this critical time.” Verder sprak hij steun uit voor Romney: “I believe it is now time for our party to unite around the candidate best equipped to defeat Barack Obama. Despite our differences and the space between us on some issues, I believe that candidate is Governor Mitt Romney.” De speech was opmerkelijk. Het was juist Huntsman die sommige van de hardste aanvallen pleegde op Romney. Die zijn inmiddels geschrapt van zijn website en YouTube-account.

Qua effecten op de race is er een consensus dat de beslissing van Huntsman om zijn campagne te staken (licht) gunstig is voor Romney omdat in peilingen kiezers van Huntsman Romney vaak opgeven als tweede keus.

Andrew Sullivan: waarom Obama zal winnen
Rechts noemt hem een socialist, links vindt dat hij te veel toegeeft aan Wall Street en zwevende kiezers vinden hem een watje. Dat is zo nu en dan het beeld dat van Obama wordt geschetst. Journalist en blogger Andrew Sullivan – die zichzelf trouwens omschrijft als een conservatieve maar zwevende kiezer die Obama al vroeg steunde – schrijft waarom dit beeld onjuist is en de president herkozen zal worden dit jaar. De kern: hij heeft op alle terreinen meer waar gemaakt dan wordt gedacht. Ondertussen geven de peilingen aan dat Obama 46% van de stemmen krijgt en Romney 45%.

 

In de WarRoom’s News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.