Kijkbuiskansen: Koning Wildebras en documentaire donderdag

19-01-2012 18:00

Angels & Demons, RTL4, 20.30 uur –  Het vervolg op The Da Vinci Code en de verfilming van Het Bernini Mysterie van uiteraard Dan Brown. Verhaal in het kort. De Paus overlijdt, vier mogelijke opvolgers worden ontvoerd en de Illuminatie overwegen tegelijkertijd het Vaticaan op te blazen. Mooie plaatjes, spannend verhaal. Met uiteraard Tom Hanks weer als professor Robert Langdon.

Edward VII – Prince of pleasure, BBC2, 21.00 uur –  Hij was de eerste Britse koning van wat later het Huis van Windsor zou heten en besteeg de troon aan het begin van de twintigste eeuw. Een seksverslaafde wildebras maar ook een intellectueel en een kosmopoliet.  De BBC maakte een portret van hem waaruit blijkt dat hij relevanter voor de monarchie was dan tot nu toe werd aangenomen. We blijven overigens nog even hangen bij de BBC want na dit portret komt op dezelfde zender om 22.00 uur Putin, Russia and the West. Een serie die duikt in de achtergronden van de Russische premier die over twee maanden weer een gooi zal gaan doen naar het presidentsschap. Vanavond de eerste aflevering van dit vierluik.

Rest ons u nog te melden dat ‘Charlie’ vanavond afscheid neemt in Goede tijden, slechte tijden(RTL4 20.00 uur). Na negen jaar vindt Lieke van Lexmond het wel welletjes. Charlie vertrekt naar een ver buitenland, al dan niet met een chronische bloedhoest. Een ziekte die schijnt rond te waren in het fictieve Meerdijk.

Online: documentaire donderdag Hollandse docu’s deze week in documentaire donderdag.

De Slag Om Nederland is de must-see van deze week. Teun van de Keuken en zijn collega’s deden een ouderwetse offline kapotblog van KPMG, die een groot ‘duurzaam’ gebouw hebben gebouwd in Amstelveen, terwijl hun oorspronkelijke gebouw leeg staat.

Communekind is de reconstructie van documentairemaakster Maroesja Perizonius van haar jeugd met Bhagwan. Omdat haar moeder hippie was, zat zijn maandenlang alleen in een commune in India. Later werd ze naar Bhagwan-school in Engeland gestuurd, alwaar ze kennis maakte met seks. Ze confronteert haar moeder, die stelt dat ze deed wat Maroesja wilde.

Wonderkind is een hollanddoc over Nederlands wonderkind Pieter Jansen, bekend als grafisch kunstenaar Piet Parra. Hij won niet alleen de Dutch Design Award maar ook de Amsterdamprijs voor de Kunst voor zijn illustraties. Hij wordt alom bewonderd en is ook nog eens übercool – zo maakt hij deel uit van LeLe, het minder commerciële project van Pepijn Lanen aka Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Vers: Modern Family S03E13. Suburgatory S01E12. The Middle S03E14. Teen Mom 2 S02E08.

The Daily Show: Omdat Wikipedia plat lag, moest Jon leren over SOPA via een onbetrouwbare bron: het nieuws. Te gast is Joe Nocera die voorstelt een onderscheid te maken tussen investment banking en commercieel bankieren.

The Colbert Report: Newt Gingrich heeft newtmentum en mensen betalen om Mitt Romney te horen spreken. Gelukkig slechts $375.000 per jaar. Stephen wordt onderzocht in een focusgroep. Conservatieve columnist David Frum is te gast.

Tips voor documentaire donderdag of verzoekjes voor het thema zijn welkom op [email protected]