WarRoom

News Of The Day donderdag 19 januari

19-01-2012 10:00

De spanning stijgt in South Carolina in de aanloop naar de Republikeinse voorverkiezingen van aanstaande zaterdag. Mitt Romney is de onvermijdelijke frontrunner, maar een peiling van Time/CNN lijkt aan te tonen dat zijn voorsprong nu aan het teruglopen is, terwijl Newt Gingrich dichterbij komt. Echter, de Huffington Post wijst er op dat we ons niet blind moeten staren op één peiling.  De trend van meerdere andere peilingen is  dat Romney nog steeds op koers ligt voor nog zijn volgende overwinning. Dat wil niet zeggen dat hij het makkelijk krijgt in het conservatieve South Carolina.

Mitt Romney onder vuur
Zoals het een frontrunner betaamd, ligt Mitt Romney behoorlijk onder vuur deze dagen. South Carolina wordt overspoeld met negatieve spotjes over hem en  zijn rivalen (en journalisten) blijven hem pushen om zijn belastingaangifte bekend te maken. Romney had in het Fox News debat van maandag al toegezegd dat hij dat waarschijnlijk in april zal doen. Maar nu is één van zijn belangrijkste supporters hem niet helemaal bijgevallen. Chris Christie, gouverneur van New Jersey en populair zwaargewicht, heeft verklaard dat hoe eerder Romney zijn belastinggave bekend maakt, hoe beter. Dan ben je er maar van af.

Sarah Palin steunt officieus Newt Gingrich
Newt Gingrich kan zich verheugen in een steunbetuiging van Sarah Palin. Eerder sprak manlief Todd Palin al zijn voorkeur uit voor Gingrich, nu heeft ook eindelijk zijn spraakmakende vrouw lang verwacht stemadvies gegeven aan de kiezers van South Carolina. Volgens Palin zou een lange race een gunstige uitwerking hebben voor de uiteindelijk GOP kandidaat.

ABC zendt interview uit met ex-vrouw Newt Gingrich
Helaas voor Newt is er ook zorgwekkend nieuws. Nieuwszender ABC zendt vandaag een interview uit met de ex-vrouw van Gingrich, Marianne. Het is de vrouw met wie hij vreemd ging toen zijn eerste vrouw kanker had, en die hij uiteindelijk verlaten heeft voor zijn huidige vrouw Callista. Marianne zelf beweert dat ze genoeg materiaal heeft om een presidentsrace te beëindigen, volgens The Daily Beast vertelt ze niets nieuws. De timing van het interview is in elk geval lekker gekozen…

Heeft Rick Santorum toch Iowa gewonnen?
De Republikeinse Partij in Iowa zal vanmiddag bekend maken of Rick Santorum eigenlijk toch de Iowa Caucus gewonnen heeft. De verkiezing in Iowa was ongemeen spannend en leverde uiteindelijk Mitt Romney als winnaar op met een verschil van slechts acht stemmen. Met zo’n nauwe marge, en het chaotische verloop van het stemmen tellen (“What do you mean the numbers don’t match?!”), zou Santorum inderdaad in werkelijkheid net zo goed de winnaar  kunnen zijn. De vraag is of dat nu nog wat uitmaakt, waarschijnlijk niet echt.

President Obama in gevecht met Republikeinen om Keystone XL pijplijn
Het plan om een mega oliepijplijn te bouwen van Canada naar de raffinaderijen van Texas is afgewezen door president Obama, tenminste voor nu. Obama heeft de milieuactivisten aan zijn kant, maar het is koren op de molen voor Republikeinen die in de zogeheten Keystone XL pijplijn werkgelegenheid zagen. Mitt Romney is er al bovenop gesprongen, en werd meteen van repliek gediend door campagne woordvoerder Ben la Bolt: “Mitt Romney has made clear that he would rubberstamp whatever the Republicans in Congress demand of him.” De strijd om de pijplijn zal een terugkerend thema worden dit verkiezingsjaar, verwacht Politico, maar The Fix beweert dat het er eigenlijk niet toe doet.

Eerst spotje Obama in de lucht 
Intussen is gisteren ook het eerste spotje van Team Obama de lucht in gegaan in vijf battle ground staten: Iowa, Michigian, North Carolina, Virginia en Wisconsin. Het spotje richt heel toepasselijk de aandacht op hoe president Obama zich verweert tegen de olie lobby, en legt de nadruk op de banen die zijn gecreëerd in de groene energie sector en het verminderen van afhankelijkheid van olie uit het buitenland.

Strijd om de swing states
President Obama is van plan om na de State of the Union,  de Amerikaanse troonrede aanstaande dinsdag, af te reizen naar vijf swing states. Uiteraard geen overbodige luxe. Een peiling van een Republikeins bedrijf gedeeld met Politico liet zien dat Mitt Romney een voorsprong heeft op president Obama in vijf van zes gepeilde swing states, en een gelijkspel in één staat.  Een peiling van de New York Times laat ook zien dat Team Obama alle zeilen moet bijzetten om de stem van zwevende kiezers binnen te halen.
Politico heeft een analyse gemaakt van de beren op de weg voor Obama in Florida. Het lijkt erop dat Florida het ‘probleemkind’ van de Democratische campagne wordt.

In de WarRoom’s News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.