WarRoom

News Of The Day zaterdag 21 januari 2012

21-01-2012 09:00

Vandaag gaan de kiezers van South Carolina naar de stembus. In tegenstelling tot New Hampshire is het uiterst spannend. Newt Gingrich is misschien de koploper in de peilingen maar dat is hij pas sinds enkele dagen. Er zijn dus hevige fluctuaties in de voorkeuren van kiezers en dat betekent dat vandaag alles mogelijk is.

Verwachtingen en peilingen: Newt wint
Volgens het aggregaat van peilingen op FiveThirtyEight (waarbij de peilingen worden gewogen op o.a. actualiteit en kwaliteit) krijgt Newt Gingrich 35,6% van de stemmen en Mitt Romney 32,5%. Daarmee maakt Gingrich 64% kans op de overwinning. Ook volgens de gokkers maakt Newt Gingrich de meeste kans op de overwinning in South Carolina. Op Intrade krijgt Gingrich (op moment van schrijven) een kans toegedicht van 80%. Romney moet het doen met 18%.

Team Romney verlaagt de verwachtingen
Een adviseur van Romney stelt publiekelijk de verwachtingen voor Romney naar beneden bij in een poging om schade van een eventueel verlies te beperken: “The very idea that we are sitting where we are two days before South Carolina, having won New Hampshire, having done very well in Iowa, and the question is ‘Could Romney lose South Carolina,’ is such an absurd question. The idea should be does he have a chance in South Carolina.” South Carolina was misschien nooit een eitje voor Romney maar een paar dagen geleden zei het team van Romney dergelijke dingen niet.

Romney weigert zich aan debat maandag te committeren
De campagne van Romney heeft zich nog niet vastgelegd op deelname aan het 18e tv-debat aanstaande maandag in Florida. Of het debat maandag doorgaat is nog onbekend. Komende donderdag is er ook een debat, ditmaal weer op CNN. Een woordvoerder van Romney zegt dat de kandidaat “will debate in Florida”. Romney heeft de debatten minder hard nodig omdat hij voldoende geld heeft om veel tv zendtijd in te kopen, in tegenstelling tot Gingrich en Santorum. Tegelijkertijd hebben de debatten deze week hem eerder schade aangebracht dan geholpen.

Analyse waar je op kunt rekenen in de WarRoom
Hier in de WarRoom van DeJaap doen we morgen uitgebreid verslag van de resultaten. Om 10.00 wordt er een extra zondagse editie van News Of The Day geplaatst met een volledig overzicht van de resultaten. Om 12.00 zullen we onze analyse van de uitslagen online zetten. We praten je dan bij over wat de uitslagen betekenen voor de campagne die zich volgende week in Florida voortzet.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.