WarRoom

News Of The Day dinsdag 24 januari 2012

24-01-2012 10:00

Al maanden lang vallen de Republikeinen hem aan, maar vanavond krijgt President Obama de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen aan ongeveer 50 miljoen Amerikanen. Hij geeft dan zijn State of the Union. Ondertussen gaat de strijd om de Republikeinse nominatie nog door in al zijn hevigheid.

Romney grijpt debat aan om Gingrich aan te vallen
Vannacht vond het achttiende – ja, echt waar – Republikeinse debat plaats. Politico heeft 6 conclusies voor je over dit relatief tamme debat. Romney viel Gingrich  veelvuldig aan. Gingrich werd in het defensief gedrukt en ging daar goed mee om maar was daardoor niet in staat om een van zijn klassieke momenten te hebben. Donderdag is het volgende debat.

Gingrich en Romney openbaren documenten
Vannacht openbaarde Gingrich een deel van de documenten over zijn werk voor Freddie Mac. Dit deed hij naar aanleiding van aanvallen van Romney op zijn vermeende lobbywerk voor een bedrijf dat verantwoordelijk wordt gehouden door veel Amerikanen voor de economische crisis van 2008. De documenten spreken niet over lobbywerkzaamheden in die termen.

Later vandaag zal Romney zijn belastingteruggaven vrijgeven.

Romney harder in de aanval tegen Gingrich
Erratic”, “pinball machine”, “he’ll bring an October surprise a day”. Dat zijn enkele van de woorden die Romney gisteren gebruikte om Gingrich te beschrijven. In nieuwe tv-spotjes en speeches herhaalt Romney deze aanvallen veelvuldig met als doel Gingrich in de verdediging te drukken en zijn snelle stijging in de peilingen tegen te gaan.

Gingrich sloeg terug: “If you’ve been campaigning for six years and begin to see it slip away, you get desperate.” Binnenkort heeft Gingrich nog meer mogelijkheden om Romney aan te vallen. Eigenlijk niet hijzelf, maar de super PAC die hem steunt. De rijke zakenman en vriend van Gingrich, Sheldon Adelson, stelt nogmaals een flinke som geld ter beschikking. Dit maal maar liefst $ 5 miljoen.

Gingrich haalt achterstand op Romney in
Nieuwe landelijke peilingen geven aan dat de race niet alleen aan het veranderen is in South Carolina en Florida. In een gezaghebbende landelijke peiling staat Gingrich nu bijna gelijk aan Romney. Een week geleden stond Romney nog 23% voor op Gingrich. Dit geeft vooral aan hoe snel de dynamiek is veranderd.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.