Popcorn Preview: Black Out

24-01-2012 22:00


DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is Black Out. Een Nederlandse film. Maar dan goed. Want het vooroordeel dat álle Nederlandse films slecht zijn, is een onwaar en dom cliché.

Dik in orde
 Black Out is dik in orde. Het begint al met de trailer. Die staat op Vimeo. Vinden we fijn: is een sympathiek platform, met meer mogelijkheden, originelere content en een aangename interface. Maar goed, de film. Denk aan Memento en aan Guy Ritchie’s Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels, dan ben je er. In het Nederlands, dat wel. Distributeur BFD noemt het een “Actie Comedy”, maar wij opteren voor keiharde thriller met zwarte humor. Klinkt beter en dekt de lading wat meer.

In Black Out wordt ex-crimineel Jos Vreeswijk op de dag voor zijn huwelijk wakker met een pistool in zijn hand naast een onherkenbaar lijk. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur om alles op te lossen. Bijkomend probleem is echter dat hij een black out heeft. Lukt het Jos om te voldoen aan het ultimatum en op tijd zijn voor zijn eigen huwelijk?

Thiry = fijn
Een volledige Nederlandse sterrencast draaft op: Kim van Kooten, Robert de Hoog, Alex van Warmerdam, Willie Wartaal, Kempi, Birgit én Katja Schuurman en Horace Cohen. De hoofdrol is voor Raymond Thiry en dat is prettig. Met zijn getekend gelaat en  ondoorgrondelijke blik was Thiry ook eerder al op dreef in de misdaadserie Penoza. Zie ook regisseur Toonen en de zusjes Schuurman aan tafel bij DWDD.