Sport

Alles over de ‘#jodenjacht’

25-01-2012 16:00

Voor de Tweede Wereldoorlog behoorden de Joden niet tot de meest geliefde mensen in Duitsland. Integendeel. Hitler en de zijnen deden er alles aan om die mensen zwart te maken. Untermenschen waren het. Meer niet. De rest is geschiedenis als de Duitsers grondig hun vreselijke werk hebben verricht. Zes miljoen Joden vonden de dood in de gaskamers. Gezinnen werden op zijn best gehalveerd. Menselijke tragedies waren een feit en die dingen mochten nooit meer gebeuren. Toch is het weer een mooie week voor Jodenjacht.

Want in Rotterdam komt Ajax op bezoek. Komende zondag staat de Klassieker op het programma en dat is voor veel Feyenoorders aanleiding om wat teksten te roepen. Zoals bekend gaan de Ajacieden graag door het leven als Joden. Hebben ze zelf verzonnen, want een echte Jodenclub was Ajax nooit. De enkele Joden die daar nog rondlopen zijn op de vingers van één hand te tellen. Altijd al zo geweest. En zoals dat in het voetbal gaat wordt er altijd wat geroepen over de tegenpartij. Niks aan de hand als die tegenpartij zich boeren noemt. Of kakkerlakken. Als het in het geval van Ajax de mensen zich Joden noemen dan hebben we gelijk te maken met historische ellende.

Dat alles terwijl de rechtgeaarde Feyenoorder zegt dat het niets met antisemitisme te maken heeft. Roepen dat men op Jodenjacht gaat heeft immers niks te maken met welke holocaust dan ook. Dat heeft met Ajax te maken. De enkeling die nog roept van “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” heeft zeker niet de bedoeling om mensen te kwetsen. Gevalletje vrijheid van meningsuiting en alles moet kunnen. Per slot van rekening hebben we het over voetbal en Ajax is de erfvijand. Dan kan alles. Zelfs geluiden van sissend gas op de tribune. En aan de gevoelens van miljoenen nabestaanden van vergaste Joden heeft men maling. Voetbal is immers groter dan de holocaust.

In aanloop tot de wedstrijd zullen de Ajacieden het moeten ontgelden. Jodenjacht was al trending op Twitter. En idioten zullen het blijven roepen. Dit is voetbal. En daar gelden andere regels. Bestuurders zullen in de media roepen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die teksten. Roepen ze al decennia lang. En nog steeds gebeurt het. Jammer voor de gevoelens van de nabestaanden. Jammer voor die zes miljoen doden. Want dit is voetbal en een mooie week voor Jodenjacht.