ThePostOnline

Gemeentebestuurders Amsterdam zijn NSFW

25-01-2012 14:00

Not Suitable For Work, daar begint het steeds meer op te lijken. Hoe verklaar je anders de aanhoudende stroom aan plannen waar geen enkele Amsterdammer op zit te wachten, terwijl tegelijkertijd dingen die al eeuwen bij onze hoofdstad horen worden kapotgemaakt, zogenaamd voor ons eigen bestwil? Het beleid van het Amsterdamse stadsbestuur is tegenstrijdig, contraproductief en verkwistend, en afgaande op de vele burgerinitiatieven die als paddestoelen uit de grond schieten is de Amsterdammer zelf het spuugbeu. Niet zo gek als je in een stad woont waar de gemeente zich meent te moeten bemoeien met waar je tot hoe laat hoeveel biertjes mag drinken en in welke lichaamshouding, terwijl het openbaar vervoer voor miljarden om zeep wordt geholpen en de vuilnisbakken worden wegbezuinigd.

Wat is er tegenstrijdig aan het beleid? Nou, bijvoorbeeld dat men terassen in de Jordaan wil sluiten en bankjes en bloembakken op de stoep wil verbieden wegens overlast, terwijl er tegelijkertijd plannen zijn voor mega rondvaart- en partyboot aanlegsteigers, onder andere op de Noordermarkt, waardoor de Jordaan elk half uur overspoeld zou worden door hordes toeristen. Waarom het enige overgebleven stukje Amsterdam, waar mensen vrijwillig omgewaaide fietsen en biobakken oprapen, onbetaald plantsoentjes bijhouden en gezellig in hun badjas een praatje maken op straat, veranderen in een tweede Museumplein? En waarom plannen maken om de winkels 24 uur open te gooien terwijl de kroegen hun sluitingstijden niet mogen verruimen? Mensen willen helemaal geen sokken kopen om drie uur ’s nachts. Weet je waar mensen dan zin in hebben? Bier! Toegegeven, er zijn plannen om een paar kroegen aan te wijzen die wel 24 uur open mogen zijn, maar dat duurt nu al ruim een jaar. Weet je hoelang de meeste mensen erover doen om een kroeg aan te wijzen? 0,8 seconde.

Verkwisting
Contraproductief is het beleid ook. Zo pompt men 3,1 miljard euro in een Noord-Zuidlijn die jarenlang de stad overhoop haalt, om vervolgens voor 13 miljoen euro aan bus- en tramvervoer te schrappen. Het resultaat: minder openbaar vervoer voor een bedrag van – 3,087 miljard euro. Waarmee meteen de beschuldiging van verkwisting gestaafd wordt, al zijn daar nog wel wat meer voorbeelden van te bedenken. Nog een initiatief wat exact het tegenovergestelde bereikt van wat het beoogt is het opschonen van de Wallen. Omdat de gemeente namelijk wel de ramen sluit, maar niets doet om de vrouwen waar het zogenaamd om gaat te beschermen en hen dus impliciet tot de illegaliteit veroordeelt. De boodschap aan pooiers en mensenhandelaren is dan ook: “We houden jullie niet tegen, maar willen het vooral niet hoeven zien.” Optisch schoon, heet dat in studentenjargon.

Wat echter het meeste steekt, is de manier waarop er vervolgens met gegronde bezwaren van burgers wordt omgesprongen. Een eerste reactie is meestal iets in deze trant, waarna men vervolgens precies doet wat de hele tijd al het plan was. Ook al gaat de stad er wéér op achteruit. Ook al werken zij voor ons.

Joyce Brekelmans heeft absoluut respect voor de moeilijke taak van gemeentebestuurders, maar kom op zeg!

CC-Foto: Chris Yunker