Fly me to the moon, Newt

26-01-2012 14:00

http://youtu.be/or1Mb1Vje1Q
Het negentiende (!!) debat tijdens de Republikeinse voorverkiezingen heeft vanavond plaats aan de University of North Florida in Jacksonville, georganiseerd door CNN. Al vierentwintig keer kruisden enkele of alle presidentskandidaten de verbale degens met elkaar en dus zou je verwachten dat alles inmiddels wel gezegd is. Toch is dat niet het geval. De specifieke politieke ondewerpen die in de veschillende staten relevant worden gevonden en de constant veranderende dynamiek tussen de kandidaten, zorgen er voor dat eigenlijk elk debat weer door andere discussies gekenmerkt wordt. De laatste voor de Florida primaries belooft dan ook spektakel, waarin de maan een belangrijke rol zal spelen.

Belastingen
Het belangrijkste nieuws van deze week was natuurlijk de State of the Union address, met daarin verwerkt de belastingen van Mitt Romney. De voormalige gouverneur van Massachusetts koos het moment waarop president Obama ageerde tegen ongelijkheid in Amerika, als miljardair Warren Buffet een lager belastingpercentage betaalt dan zijn secretaresse klopt er iets niet volgens de president, om bekend te maken dat hij zelf in 2010 effectief maar 13 procent belasting heeft betaald over zijn inkomen van ruim 20 miljoen dollar. Romney werd daarmee de poster child voor de strijd tegen de fiscale ongelijkheid, het gezicht van de Democratische bewering dat alleen zij zich voor de middle class willen inzetten. Gingrich zal daar vanavond stevig op hameren en zal, na zijn herhaaldeijke aanvallen op Romney als directeur van Bain Capital, benadrukken dat zijn tegenstander onverkiesbaar is als out-of-touch rich guy; volgens Gingrich zal Obama in november de vloer met Romney aanvegen.

De maan
Een ander, en wellicht opmerlijker onderwerp dat vanavond waarschijnlijk aan bod zal komen, is het ruimtevaartprogramma van Amerika. Als thuishaven van het Kennedy Space Center van de NASA in Cape Canaveral, is Florida een staat waar ruimtevaart een belangrijke rol speelt. Sinds vorig jaar de laatste Amerikaanse spaceshuttle gelanceerd werd, ligt Amerika’s ruimtevaartprogramma effectief op haar gat. Als een Amerikaan de ruimte in wil moet hij de Russen lief aankijken, en de droom die ooit door president Kennedy geopenbaard werd met de legendariche woorden “I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth” is inmiddels verzand in bureaucratie.

Voor Newt Gingrich bestaat de droom van mensen die de ruimte koloniseren echter nog steeds. Hij vindt dat een president grootse dromen en plannen mag hebben, dat een president het volk mag inspireren tot grootse daden. Zeker in Florida is er geen betere manier om dat kracht bij te zetten, dan de droom om NASA weer in al haar glorie te herstellen. Daarom belooft hij dat Amerika een permanente kolonie op de maan zal hebben aan het einde van zijn tweede termijn (hij denkt alvast vooruit) als president. Er zullen Amerikanen permanent op de maan wonen en als het er meer dan 13.000 zijn mogen ze zichzelf zelfs aanmelden als nieuwe staat van Amerika. Bovendien zullen serieuze stappen gezet worden om een mens op Mars te krijgen. Het zijn de grandioze gedachten die Romney vanavond zal ridiculiseren en die Ron Paul als verspilling zal bestempelen, maar door te dromen, en en passant de Floridians naar de mond te praten, probeert Gingrich zijn nominatie af te dwingen. Het belooft een mooie avond te worden.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.