WarRoom

News Of The Day donderdag 26 januari 2012

26-01-2012 09:00

Met nog 5 dagen te gaan totdat de kiezers in Florida naar de stembus gaan blijven Romney en Gingrich elkaar stevig aanvallen in de hoop elke laatste kiezer voor zich te winnen. Ondertussen hoopt Obama te kapitaliseren op zijn goed ontvangen State of the Union.

Gingrich vs. Romney
Nieuwe peilingen geven aan dat Newt Gingrich mogelijk over zijn hoogtepunt heen is in de peilingen. Een peiling van CNN in Florida geeft Mitt Romney weer een kleine voorsprong. Ondertussen kreeg Newt Gingrich kritiek van een invloedrijke Senator uit Florida, Marco Rubio, over een radiospotje waarin hij Romney “anti-immigrant noemde. Gingrich trok het spotje direct terug. Ook voor Romney is het geen makkelijke dag. Zijn rijkdom blijft gesprek van de dag. Vandaag de vraag in de Washington Post: zou hij de rijkste president ooit zijn? (Het antwoord: in absolute dollars wel maar niet wanneer je ze corrigeert voor inflatie.) Vanavond zullen de twee rivalen overigens weer samen verschijnen op één podium, namelijk tijdens een debat van CNN.

Trekt Santorum zich terug uit Florida?
Nu hij er niet in lijkt te slagen om tussen Gingrich en Romney in te komen in Florida, lijkt Santorum aanstalten te maken om de staat te verlaten en zich te richten op toekomstige voorverkiezingsstaten. Het enige dat hij heeft gezegd is dat hij nog niet weet of hij op de avond van de verkiezingen in Florida nog wel in de staat is. Een definitieve beslissing lijkt er dus nog niet te zijn.

Tranen bij afscheid Gabrielle Giffords
Gabrielle Giffords nam gisteren afscheid van het Amerikaanse Congress. Enkele dagen geleden kondigde zij haar afscheid al aan in een emotionele videoboodschap. In een ceremonie van een half uur werd haar afscheidsbrief voorgelezen, terwijl de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, en de voorzitter van de Democratische partij, Debbie Wasserman Schultz, in tranen uitbarstten.

Media hoopt op lange voorverkiezingsstrijd
In Nederland onderschatten we vaak de rol van de machtige Amerikaanse media. Daar hopen ze op een lange voorverkiezingsstrijd want dat is goed voor de kijk- lees- en/of luistercijfers. Maar de vraag – waarop nog geen antwoord is – blijft of de media zich door deze wens laat leiden qua gedrag. Was het voor een reden om meer aandacht te besteden aan de aanvallen van Gingrich op Romney toen die laatste razendsnel de nominatie leek te bemachtigen?

State of the Union goed ontvangen; President brengt hem aan de man
Uit een peiling van CBS News blijkt dat 91% van Amerikaanse kiezers de beleidsvoorstellen in de State of the Union goed vindt, iets hoger dan vorig jaar. Echter, deze speech werd slechts bekeken door 37,8 miljoen mensen, 2 jaar gelden was dat nog 48 miljoen. Ondertussen gaat Obama op pad om zijn speech aan de man te brengen in swing states: Iowa, Arizona, Nevada, Colorado en Michigan.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.