Leven

Fysieke inspanning in de collegebanken

27-01-2012 16:25

First world problems in de collegebanken. In België blijken de tentamens zo lang te zijn dat deze leiden tot serieuze fysieke klachten. Fysiotherapeuten in Vlaanderen waarschuwen voor pijn in handen en armen bij langdurige, eentonige arbeid. Rechtenstudente B. Creemers hield zelfs een tenniselleboog aan de noeste arbeid die ze moest verrichten in de tentamenzaal. “Tijdens het schooljaar moet ik bijna nooit iets schrijven, enkel werkjes typen op de computer. Maar mijn eerste examen was een essay van twaalf pagina’s”, huilt de twintigjarige studente.

Volgens professor Nan Torfs is het allemaal de schuld van de studenten zelf. “Ze antwoorden naast de kwestie of schrijven hele artikels over. Maar computerexamens zijn geen alternatief. Het is belangrijk dat studenten zich schriftelijk uit de slag leren trekken, met het oog op het latere beroepsleven.”

Of de fysieke klachten ook in Nederland veel voorkomend zijn onder studenten is niet bekend. In Eindhoven wordt op het Fontys in ieder geval gezorgd voor voldoende fysieke afwisseling.

CC-Foto: Marcus Vegas