WarRoom

News Of The Day vrijdag 27 januari 2012

27-01-2012 10:00

Zowel Gingrich als Romney kunnen zich een verlies in Florida niet permitteren. Als Romney verliest van iemand met zo veel negatieve bagage als Gingrich, dan kan hij moeilijk nog het argument gebruiken dat hij de Republikein is die Obama kan verslaan. Als Gingrich verliest van een gematigde conservatief in een staat waar alleen Republikeinen aan de voorverkiezingen mogen meedoen, dan kan hij moeilijk nog zeggen dat hij de keus is van echte conservatieven.

Gingrich heeft niet zijn beste debat
Vannacht vond het voorlopig laatste Republikeinse verkiezingsdebat plaats. Politico heeft de 7 conclusies voor je netjes opgesomd. Het was zaak voor Gingrich om dit debat aan te grijpen om momentum terug te pakken en dat is niet gelukt. Hij leek moe en ongelukkig, terwijl Romney zich in dit debat gedroeg als de agressor (de rol die Gingrich eerst had). Tegelijkertijd hadden Ron Paul en Rick Santorum een goede avond en ook dat is geen goed nieuws voor Gingrich. Romney leek te profiteren van een ander voordeel: het publiek stond aan zijn kant. Dat werpt de vraag op: heeft zijn campagneteam de zaal gevuld met aanhangers?

Conservatieve elite keert zich tegen Gingrich
Het Republikeinse establishment begint zich luidruchtiger te roeren tegen Gingrich. Bob Dole, Ann Coulter, Tom Delay en Matt Drudge zijn allemaal zeer kritisch en waarschuwen de kiezers alvast. Deze kritiek komt hard aan. De sterkste troef van Gingrich tegen Romney is immers dat hij de ware conservatief is. De oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vecht dus hard terug en profileert zich als een politieke outsider: “Remember the Republican establishment is just as much as an establishment as the Democratic establishment, and they are just as determined to stop us.”

Foto: Obama ruziet met gouverneur
Op een foto die een heuse viral werd lijkt een ruzie te zijn vastgelegd tussen Obama en gouverneur Jan Brewer (Republikein) van Arizona. Zij steekt haar vinger in zijn gezicht terwijl beide een geanimeerd gesprek lijken te voeren op de  landingsbaan van het vliegveld waar Obama net is geland. Dat is een uitspatting die we niet vaak zien. De ruzie zou gaan over een passage in het boek van Brewer waarin zij een ontmoeting met Obama negatief typeert en Obama is het daarmee oneens. Het gevolg voor de campagne: speeches en interviews van Obama waarin hij de Republikeinen aanvalt krijgen minder aandacht. Wat meer aandacht krijgt is het boek van Brewer. Het boek steeg 285,000 plaatsen op de lijst van best verkochte boeken op Amazon.com.

Romney neemt de leiding terug in de peilingen
De peilingen blijven aan hevige fluctuaties onderhevig. Volgens het aggregaat aan peilingen van FiveThirtyEight heeft nu Romney weer duidelijk de leiding in Florida met een voorsprong van 4%.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.