Kijkbuiskansen: Wim, Max en documentaire donderdag

02-02-2012 18:00

Het Oranje Fonds, de Prins en de Prinses, RTL4, 20.30 uur –  Het is vandaag 10 jaar geleden dat de Prins van Oranje en prinses Maxima in het huwelijk traden. Dat vraagt natuurlijk om een groot televisie-interview. De koninklijke NOS bijt in het stof, de Oranjes kiezen voor RTL4 en Linda de Mol. Of zoals La Linda terecht triomfantelijk in RTL Boulevard meldde: “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zij bepalen door wie ze geïnterviewd willen worden.” Een interview met de toekomstige koning is natuurlijk altijd aardig om te zien, en Maxima is gewoon leuk. Ook aandacht voor het Oranje Fonds dat het paar kreeg aangeboden van de Nederlandse bevolking. Een organisatie gevestigd in een kapitaal pand op de Utrechtse Maliebaan die zich inzet voor goede doelen, dat werk. Maar toch: gniffel dat de NOS achter het net vist.

James May’s things you need to know, BBC2, 23.05 uur –  Topgear’s James May – Captain Slow – maakt veel meer programma’s. In deze serie duikt May in het menselijk lichaam. Hij beantwoordt vragen als warom word ik verkouden, hoe werkt een kater en hoe zien we er over duziend jaar uit? Met heel fijne graphics. Aanrader.

Verder kijkt u even naar Pauw en Witteman (NL1/23.00 uur) waar oud-DSB topman Dirk Scheringa zal aanschuiven en DeJaap’s  eigen Monique Samuel.

Online: documentaire donderdag

Het thema deze week is wetenschap – daar kun je immers niet genoeg van innemen.

James Burke Connections is een BBC-docu uit 1978 waarin wetenschapsjournalist James Burke de geschiedenis van de wetenschap (tot dan toe natuurlijk) bespreekt. Hij laat mooi zien hoe innovatie steeds voortbouwt op eerdere inzichten. De docu wordt geroemd om Burke’s enthousiaste presentatie met veel droge humor en de historische reconstructies.

Human Resources belicht de hedendaagse uitbuiting van de mens. De docu bevat interviewmateriaal met schrijvers als Noam Chomsky, George Ritzer (The McDonaldization of Society) en John Taylor Gatto (Dumbing us Down).

On the road with scientists at CERN doet niet helemaal wat de titel zegt want we gaan niet de weg op, maar kijken met de fundamentele fysici mee in het CERN. Alleen voor nerds.

Vers: The Office S08E13.

The Daily Show: Obama (een graad van Harvard) is elitair, vindt Mitt Romney (twee graden van Harvard). Nog zo’n grap van Romney: met de Amerikaanse allerarmsten én allerrijksten gaat het prima dus die behoeven geen aandacht. Speciaal verslaggevers Jason Jones (Team Very Poor) en John Very Olive (Team Rich) buigen zich over hun gemeenschappelijkheden – zoals dezelfde belastingschaal – en zingen een liedje (zie clip beneden). Brad Pitt (met lang haar) is te gast om te kletsen over zijn nieuwe film.

The Colbert Report: In tegenstelling tot in zijn huwelijken, geeft Newt niet op. Stephen gaat zijn Ben & Jerry’s Americone Dream ijs verkopen in Super PACs. ‘Geweldsonderbreker’ Ameena Matthews is te gast om over haar werk met gangs in Chicago te spreken.

Tips voor documentaire donderdag of verzoekjes voor het thema zijn welkom op [email protected]

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Indecision 2012 – Mitt Romney on the Poor
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook