Leven

Studenten, die hebben dus ook stemrecht

02-02-2012 16:27

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen namen 9,4 miljoen van de 12,5 miljoen stemgerechtigden de moeite om een vakje rood te kleuren. Van die 9,4 miljoen stemmers zijn in potentie 630.000 studenten. Dat maakt studenten een grote doelgroep dan Chinezen, Turken, Marokkanen, Surinamers, homo- of lesboparen, Joden, Hindoes en Boeddhisten. Sterker nog: er zijn bijna evenveel studenten als inwoners van de provincie Friesland, en we zijn goed voor ruim tien zetels in de Tweede Kamer. Maar alleen de PVV, GroenLinks en de SGP leken een serieuze gooi te doen naar die 630.000 studentenstemmen.

Allereerst het verkiezingsprogramma van het CDA, dat in dit kabinet de minister van OCW levert: “Om de toegankelijkheid te borgen blijft de studiefinanciering bestaan, wel zal van studenten die langer over hun studie doen dan de nominale studieduur plus één jaar een hoger collegegeld gevraagd worden.”
Lees: langstudeerboete, wat het CDA dus met succes binnengehaald heeft. En een korting op de OV-kaart in de meest verhullende woorden: “Tevens zullen de reismiddelen doelmatiger worden ingezet.”
Waar we ook op gekort worden, mocht de bachelor of master meer dan één jaar uitlopen.

Sociaal leenstelsel
De VVD weet de introductie van het sociale leenstelsel minstens even mooi te verwoorden: “De VVD maakt daarom een fundamentele keuze en voert geleidelijk een toegankelijk en sociaal leenstelsel in. Zo worden de kosten van het onderwijs eerlijker verdeeld tussen overheid en student.”
De basisbeurs wordt dan ook afgeschaft voor de masterfase in september 2012, zodra het goedgekeurd is door de beide kamers.

Voorzie een politiek spel, waarin Job net als Pechthold tegenstemt en beide partijleiders hun verkiezingsprogramma’s spontaan vergeten voor de bühne. De PvdA en onderwijspartij D66 waren namelijk ook voorstander van de (geleidelijke) invoering van het sociale leenstelsel. Maar ach ja, njet roepen, oppositie voeren.

Studieloon
GroenLinks kwam met de meest creatieve oplossing. Er zou een studieloon moeten komen voor studenten, die gefinancierd wordt uit een inkomensafhankelijke hogeronderwijsbelasting voor voormalig studenten. Alleen de PVV en de SGP waren van plan niet aan de studiefinanciering en de OV-jaarkaart te komen. Het blijft een op zijn zachtst opmerkbare keuze van Lijst Bijbelbelt: inzetten op een doelgroep die zich niet dagelijks afvraagt wat de lieve heer van zijn of haar levensstijl vindt. Stukje conservatisme zonder ook maar enig electoraal effect. Weinig verrassend: buitenlandse studenten moeten zelf hun studiekosten betalen van de PVV.