ThePostOnline

De natuur beschermt de vrijheid van godsdienstuitoefening

03-02-2012 13:00

Het is weer zo ver: Nederland heeft er een krankzinnig verbod bij. Het dragen van gelaatsbedekkende kleding (lees: boerka’s, bomgordels, weggestopte wapens – hedendaagse synoniemen in ons kabinet) is verboden. Nee, wacht, nuance, het betreft niet alleen boerka’s, ook de bivakmuts is echt niet oké meer. Tenzij het koud is. Want laten we eerlijk zijn, regels zijn regels maar als het koud is dan is het een ander verhaal. Volledig mee eens. Hetzelfde zou moeten gelden voor stoplichten. Als het echt koud is, dan mag je best even door rood fietsen, want om dan te wachten op groen licht is natuurlijk gewoon helemaal niet leuk, dat snapt zelfs de PVV.

Stelen is verboden, maar als je bij tien graden vorst een paar wanten uit de Scapino meeneemt, gedogen we dat. Net als een klein borreltje om warm te worden voordat je in je auto naar huis stapt. Kou breekt wetten. In cafés mag weer gerookt worden als de niet-rokers buiten wolkjes blazen.

Horrorwinter
De argumenten van ons kabinet liegen er niet om. Wie op openbaren plekken komt, moet herkenbaar zijn (wederom geldt, als op een zonnige, maar koude winterdag de zon laag staat is een zonnebril toegestaan. Anders trouwens ook.). Als ze zo nodig per se willen weten wie er onder die boerka zit, voer dan een wet in als identificatieplicht of zo. Ik verzin maar wat.

Laten we in godsnaam het kabinet een beetje serieus gaan nemen, want als wij het niet doen kunnen we ook niet verwachten dat ze het zelf doen, dat blijkt wel weer. In ieder geval staat ons land op dit moment strak van de regeltjes en wetten die onze veiligheid stimuleren, althans, als het warm is.

De natuur heeft altijd gelijk. En is altijd sterker dan de mens. Op het moment dat in Nederland het boerkaverbod in ging, trad de vorst in. Sindsdien is het koud, echt koud. De natuur beschermt de vrijheid van godsdienstuitoefening. Je kan zeggen van de natuur wat je wilt, maar gevoel voor ironie heeft ie wel.Bij klachten over deze horrorwinter kunt u bij het kabinet terecht.

Sander Janssens is schrijver voor theater, radio en internet.