Nevada, een soort van voorspelling

03-02-2012 12:00

Vaste lezers van de WarRoom zullen op deze plaats een laatste voorspelling van de Nevada caucuses verwachten, aangezien die voorverkiezingen morgen gepland staan. De voorspellingen rond Iowa, New Hampshire, South Carolina en Florida waren echter mogelijk vanwege de overdaad aan peilingen waar een voorspelling op gebaseerd kon worden. In Nevada is dit jaar slechts één peiling uitgekomen en dus wordt voorspellen aanzienlijk gecompliceerder. Toch kan veilig gesteld worden dat Mitt Romney morgen zijn derde overwinning in de wacht zal slepen, terwijl de overige kandidaten het met de left-overs moeten doen.

2008
In de Silver State worden morgen 28 delegates proportioneel verdeeld over de verschillende kandidaten. Volgens die ene peiling zou Mitt Romney 45 procent van de stemmen halen, voor Newt Gingrich met 25, Rick Santorum met 11 en Ron Paul met 9 procent. Een dergelijk overtuigende overwinning voor Romney zou niet als een verrassing komen, aangezien hij daar in 2008 ook 51 procent van de stemmen haalde. Toen vielen de Nevada caucuses echter gelijk met de South Carolina primaries en was Romney de enige kandidaat die daar serieus campagne voerde. Dit jaar was het juist Rick Santorum die al in Nevada was, terwijl de andere kandidaten nog in Florida waren.

In staten waar de voorverkiezing als caucus georganiseerd worden, hebben kandidaten met een goed georganiseerde campagne en met enthousiaste volgelingen een belangrijk voordeel. Het betreft geen anonieme verkiezing per post of in een stemhokje, maar een open debat in alle kiesdistricten waarbij de kandidaten door hun aanhangers verdedigd worden, alvorens er gestemd wordt. Een kandidaat die een luidruchtige en welbespraakte groep volgelingen in elk kiesdistrict op de been kan brengen, heeft een grote kans dat hij in de hele staat twijfelaars op het laatste moment over de streep trekt.

Mormonen
Romney heeft de best georganiseerde campagne die al maanden aan het plannen is om ook na de early states overwinningen te boeken. Bovendien wonen er veel Mormonen in de staat, naar schatting ongeveer 10 procent van de bevolking, die zeker in Republikeinse voorverkiezingen sterk vertegenwoordigd zijn. Ongeveer 25 procent van de Republikeinen die in 2008 aan de Nevada caucuses deelnam was, net als Romney zelf, Mormoon. Zij kunnen hun stempel zeker drukken op de uitslag. Het nieuws dat Donald Trump, eigenaar van een groot hotel en casino in Las Vegas, zich achter Romney schaart, zal hem – in ieder geval op korte termijn – ook geen windeieren leggen. Een overwinning lijkt daarmee bijna zeker voor de voormalige gouverneur van Massachusetts.

Ook Ron Paul heeft een natuurlijke aanhang die zich zal doen gelden morgen, namelijk de studenten aan de vele universiteiten en colleges in de staat. Hoewel zijn campagne redelijk in het slop is geraakt, weet Ron Paul dat het fanatisme van zijn achterban hem in elke staat met caucuses relevant zal houden. Veel meer dan 10 procent van de stemmen zal hij er niet aan overhouden, maar elke gewonnen delegate is er één. Rick Santorum kreeg ondertussen een belangrijke endorsement van Sharron Angle. Zij werd in 2010 een van de gezichten van de Tea Party Movement door tegen de verwachtingen in de Republikeinse nominatie voor de Senaatsverkiezingen te winnen. Ze nam het in de general elections op tegen de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, en kwam dichter bij een overwinning dan menigeen voor mogelijk had gehouden. De steun van Angle kan Santorum op het laatste moment meer geloofwaardigheid geven voor de Tea Party Movement die de afgelopen jaren nadrukkelijk haar stempel heeft gedrukt op de politiek in Nevada.

Tweestrijd
Waar Santorum en Paul zullen proberen om beter te presteren dan in Florida, moet Gingrich vooral voorkomen dat hij slechter voor de dag komt dan in de Sunshine State. De kern van zijn betoog na de nederlaag in Florida, was dat de uitslag in ieder geval had aangetoond dat de voorverkiezingen een tweestrijd tussen Romney en hem zijn geworden. Hij zal dat in fabruari waar moeten maken door consequent de achterstand op Romney kleiner te laten zijn dan zijn voorsprong op Santorum en Paul. Op dit moment lijkt dat niet te gaan lukken. Hij heeft nauwelijks een georganiseerde campagne buiten de early states, zijn terugval op gratis media-aandacht, meestal door goed te scoren in debatten, zit er voorlopig niet in en hij lijkt nauwelijks een strategie te hebben om voor de derde keer terug te komen van een achterstand. Hoewel het altijd onverstandig is om Gingrich definitief uit te vlakken, lijkt Nevada voor hem te vroeg te komen om hoge ogen te gooien.

Op basis van één peiling een definitieve voorspelling doen omtrent de verhoudingen tussen Gingrich, Paul en Santorum is niet mogelijk. De eerste heeft als voordeel dat hij als best of the rest uit de early states is gekomen, de andere twee hebben een fanatieke achterban en een organisatie die uitkomst kan bieden tijdens de caucuses. Ze zullen allen echter ver achter blijven bij de absolute front runner Mitt Romney, die morgen de volgende stap zal maken naar zijn steeds onvermijdelijker ogende nominatie.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.