ThePostOnline

Zijn de criminaliteitscijfers van allochtone jongens wel zo schrikbarend?

03-02-2012 14:00

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de situatie rondom allochtone jongens ‘schrikbarend’: 65 procent van de Marokkaanse jongens tussen 12 en 23 jaar is weleens aangehouden door de politie, om 55 procent van hun antilliaanse leeftijdsgenoten. Nog voor u met uw ogen kon knipperen kraaide de PVV de victorie – ‘Integratie MISLUKT!’ – en riep Joram van Klaveren briesend om minimumstraffen, denaturalisatie en de rest van de lijst met krachtig ogende maar totaal ineffectieve schijnoplossingen. De cijfers klinken indrukwekkend, natuurlijk. Helaas zijn ze dat niet. Ze zijn in de eerste plaats niet nieuw, en in de tweede plaats tamelijk nietszeggend.

Lies, damned lies…
Wat meet het SCP? Het SCP meet ‘in aanraking komen met de politie’. De cijfers komen uit het systeem van de politie (althans, in 2009). Hierin staan aangiften van misdrijven en verdachten uit proces-verbaal. Wat is ‘in aanraking komen met de politie’ dus? Dat is dat je wordt opgepakt of als verdachte wordt aangemerkt. Dat is iets heel anders als ‘daadwerkelijk iets op je kerfstok hebben’, zeker statistisch gezien.

Het SCP meet dus een beleidsmatig tamelijk irrelevant gegeven. Uiteindelijk draait onze rechtsstaat niet op het ‘in aanraking komen met de politie’ maar op veroordelingen. Die meet het SCP niet. Strikt genomen kunnen de cijfers ook wijzen op vormen van racisme binnen de politie en de samenleving. Let wel: ik beweer niet dat het zo is. Ik beweer slechts dat je cijfers moet hebben die dat verwijt niet kan treffen.

Niets nieuws onder de zon
Maar stel dat er een kern van waarheid in zit, en dat deze twee groepen jochies inderdaad oververtegenwoordigd zijn in wangedrag. Vanwaar de bombarie? Vergelijkbare cijfers stonden in het jaarrapport van 2009. Ook toen sprongen Marokkanen en Antillianen er in negatieve zin uit. Ook toen voltrok zich een rituele dans met briesende politici die riepen dat het een schande was, en journalisten die met cameraploegen de probleemwijk in gingen om te zien hoe erg het nou eigenlijk echt was.

Wat hebben PVV en VVD er sindsdien aan gedaan? De PVV en de VVD hebben samen met het CDA met veel bombarie een caviapolitie opgericht. Dat zal ze leren! Verder wordt veel geroepen, maar niets gedaan. Dat de PVV nu zoveel lawaai maakt is dus een beetje hypocriet: ze hadden alle kans goed beleid in te zetten, maar deden niets.

Wat wil de PVV?
Dat brengt ons bij het echte punt: wil de PVV wel dat er iets verandert? Wil de PVV echt dat de overheid doeltreffende maatregelen neemt om overlast te verminderen? Ik vraag me dat oprecht weleens af. Wat gaat het effect zijn van minimumstraffen? Volgens mij is dat effect nihil. Three strikes out – hoeveel mensen ga je daarmee op het rechte pad houden? Een paar, hoogstens. Voordat je tot drie kan tellen zijn de jochies de probleemleeftijd immers vaak alweer ontgroeid. Denaturalisatie, wat lost dat eigenlijk op? Niets, tenzij het gepaard gaat met deportatie en dat is gelukkig juridisch onmogelijk – voorzover denaturalisatie zelf al legaal is. De PVV heeft geen oplossingen, en investeert niet in het bedenken van goede oplossingen. De PVV roept vooral heel hard om aandacht te krijgen, want dat scoort zo lekker, electoraal.

CC-Foto: Neil McIntosh