WarRoom

News Of The Day: Voorverkiezingen in Nevada, goed nieuws voor Obama, Gingrich blundert

04-02-2012 10:00

Als Nevada al in het nieuws is, is het meestal vanwege casino’s of prostitutie. Vandaag is dat anders. De geregistreerde Republikeinen daar gaan naar de stembus – of liever gezegd: naar een caucus – om te bepalen wie hun presidentskandidaat is.

Peilingen: Romney wint met ruime marge
Het aggregaat van peilingen van FiveThirtyEight dicht Romney een grote kans toe om te winnen. Hij krijgt 51,3% van de stemmen volgens de peilingen, gevolgd door Gingrich met 25,6%, Ron Paul met 15% en Rick Santorum met 8,1%. Ook op Intrade, waar gewed kan worden op de uitslag, heerst een vergelijkbaar sentiment. Daar krijgt Romney een kans toegedicht van maar liefst 99,5% om als winnaar uit de bus te komen.

Romney favoriet vanwege zijn mormoonse geloof
De reden dat Romney de torenhoge favoriet is: hij is een mormoon en een significant deel van de kiezers in Nevada is dat ook. Romney won de staat in 2008 met 52% van de stemmen. Omdat het niet spannend is, is er minder aandacht gevestigd op de staat en dus stelt The Fix de vraag: is Nevada wel zo relevant? Ja, antwoorden ze, maar niet zo relevant als de staat zou kunnen zijn.

Ondertussen komt de campagne van Gingrich in Nevada niet van de grond. Ze hebben geen tv zendtijd ingekocht en worden geplaagd door organisatorische fouten. Gingrich zelf  – die eerder nog dagelijks een persconferentie gaf – heeft maar één persconferentie gegeven deze week waardoor hij minder zichtbaar is. Maandag in de WarRoom een analyse van de uitslag.

Lagere werkloosheid is goed nieuws voor Obama
Uit nieuwe cijfers blijkt dat de werkeloosheid 0,2% is gedaald in januari naar 8,3%, terwijl er 243.000 nieuwe banen bijkwamen. Dat is de zevende maand op rij van banengroei. Dat heeft politieke consequenties. Terecht of onterecht, een president wordt afgerekend op economische groei. Nu het beter gaat betekent het dat de Republikeinse kandidaat zijn boodschap moet aanpassen. Hij volstaat niet meer om te zeggen dat Obama de recessie erger heeft gemaakt. Romney zegt nu dat Obama niet genoeg heeft gedaan om de recessie te beperken.

FiveThirtyEight’s Nate Silver heeft een interessante analyse. Hij schat dat als Obama het op moet nemen tegen Mitt Romney – een gemiddelde Republikeinse kandidaat – er maandelijks 150.000 nieuwe banen bij moeten komen om herkozen te worden.

Kort nieuws:

  • De debatadviseur die Romney zo geholpen heeft bij de debatten in Florida, staat nu alweer op straat. De reden: in de media kreeg hij te veel eer voor de omslag die Romney maakte in debatten. Dat past niet bij een adviseur.
  • De Democratische Partij heeft meer geld opgehaald in 2011 dan de Republikeinse Partij. Dit wordt gezien als een indicatie dat het tij dit jaar mogelijk keert, ten gunste van de Democraten.
  • Rick Santorum staat niet op het stembiljet van Indiana omdat hij 24 handtekeningen tekort kwam. Als je in Virginia, Washington D.C. of drie kiesdistricten van Ohio woont, kun je ook niet op Santorum stemmen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.