Clenbuterol en de rechten van de mens

07-02-2012 15:08

Gisteren kwam dan eindelijk de uitspraak in de zaak Contador. Na meer dan vijfhonderd dagen werd de beste ronderenner van nu bestraft. Voor een klein beetje clenbuterol. Volgens de wielrenner zelf werd een stukje vlees met heel veel nullen en wat paardenmiddel hem fataal. Hij moet titels inleveren, waaronder die van de Tour in 2010 en hij wordt nog anderhalf jaar geschorst (hij had er al een paar maanden opzitten). Een schandalige beslissing van het WADA.

Natuurlijk er wordt gebruikt in de wielersport. Misschien ook wel door Contador. Maar pak hem dan niet op Clenbuterol. Clenbuterol is een middel tegen paardenastma. Ja, je kan het als doping gebruiken. Al krijg je dan wel een zuurstofvergiftiging. Je kan het ook als maskeringsmiddel gebruiken. Dan wordt het alweer een stuk ingewikkelder. Het kan ook nog zijn dat clenbuterol via bloedtransfusies of plasma in je lichaam terechtkomen. Dat mag natuurlijk niet, dan heb je het namelijk over bloeddoping. Verder zijn er talloze manieren waarop je clenbuterol binnen kan krijgen. Daar hoort ook het fameuze stukje vlees bij, waarop Contador zijn verdediging stoelde.

Los zand
Er is helemaal niets onomstotelijk bewezen in deze zaak. Alberto Contador heeft, ondanks de talloze controles, de bloedpaspoorten, de verdachtmakingen en zijn nationaliteit geen doping gebruikt tijdens de tour van 2010. Althans, er is niets gevonden, er zijn geen harde aanwijzingen voor en al helemaal geen bewijzen. Hij is niet betrapt op een bloedtransfusie, hij is niet betrapt op doping. Er is alleen maar een miniscule hoeveelheid spul dat op de dopinglijst staat. Clenbuterol in zo’n kleine hoeveelheid ga je echt niet harder van wielrennen.

Als gevolg van deze uitspraak is Contador dus officieel besmeurd. Hij is nu een officiƫle gebruiker, voor altijd staat er dopage bij zijn naam. Dat door een ridicuul proces, dat honderden dagen duurde, en waarbij vooral de rechten van de mens zijn geschaad. Want Contador moest bewijzen dat hij iets niet had gedaan. Het is te hopen dat hij in hoger beroep gaat bij het Europees Hof van de Rechten van de mens De procedures in het wielrennen zijn namelijk inherent fout.

Een schande
De UCI en het WADA moeten zoveel mogelijk mensen controleren en zo streng mogelijk straffen. Maar net zoals in de echte wereld zouden aanklagers gewoon de schuld van de verdachte moeten bewijzen. Nu is het omgekeerde het geval en zo kan het dat een fantastische wielrenner is veroordeeld op het aanwezig zijn van sporen van iets wat eventueel kan bewijzen dat hij heeft gebruikt. Dat is een schande voor de beschaafde wereld. Dat verdienen wielrenners niet en dat verdienen zeker wielrenners met een heel klein beetje clenbuterol niet.

Huub Bellemakers hoopt dat Contador in september de Vuelta met minimaal 45 minuten verschil wint. En Cadel Evans moet stuk.