Humor

Elfstedenpsychose

07-02-2012 16:00

Goedenavond, dit is het Achtuurjournaal met Sacha de Boer. Het zal u niet zijn ontgaan: het vriest. We gaan daarom direct naar Marieke de Vries. Zij staat in Sint Nicolaasga waar de rayonhoofden bij elkaar zijn. Marieke, is er al witte rook? “Nee gelukkig niet, Sacha. Waar rook is, is vuur; en dat kunnen we nu even niet gebruiken. Ik heb net voorzitter Wiebe Wieling gesproken en er zijn nog teveel zwakke plekken. Het moge duidelijk zijn: het Elfstedencomité laat zich de rayonhoofden niet op hol brengen.”

Buitenlands nieuws
Dankjewel Marieke! Buitenlands nieuws dan. De Syrische stad Homs wordt al vier dagen door het eigen leger gebombardeerd. Aan de lijn hebben we Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn. Sander, hoe wordt er in Syrië gereageerd op een mogelijke Elfstedentocht? “Vol spanning, Sacha, vol spanning. Ik sprak iemand die zei te hopen dat hij nog in leven is als er een Elfstedentocht wordt verreden. Kan je nagaan hoe het hier leeft!”

Kort Nieuws
Volgens PVV-leider Geert Wilders komt de dooi van links. Bevroren wissels zijn de oorzaak van de problemen bij NS en Ajax. Voorstel van Elfstedencomité om het aantal Kluunpassages te minimaliseren met gejuich ontvangen in literaire wereld.

Binnenlands nieuws
Gerri Eickhof trok door het land op zoek naar jolige verhalen vol ijspret. Mooie muts Gerri! “Ik sta hier midden op de Loosdrechtse plassen. We kunnen dus concluderen dat ik zo geweldig ben als ik soms denk, of dat de plas bevroren is. We vragen het voor de zekerheid aan dit boertje met die hark zo naturel in zijn handen. (..) Ja ik versta hem ook niet, maar ik vermoed dat het water bevroren is.” Leuk item, Gerri! En die gezellige opa die op de achtergrond zo ontzettend geestig een wak inreed, die zullen we morgen wel terug zien in De Wereld Draait Door.

Daarover gesproken: Inmiddels aangeschoven zijn Erben Wennemars en Erik Hulzebosch. Erik, jullie zaten gisteren in De Wereld Draait Door, vanavond en morgen ook. Is dat omdat jullie kunnen schaatsen of omdat jullie zo grappig praten? “HULZEBOSCH, HULZEBOSCH, ERIK HULZEBOSCH!” Dankje Erik! Vertel Erben, komt er een Elfstedentocht? “Machtig mooi!” Bedankt heren, voor jullie deskundig commentaar.

Het weer
Dan ook aan jou, Gerrit Hiemstra, de vraag die op ons aller lippen brandt: zijn mannen met rood haar kinderen van de duivel? “Haha, leuk bruggetje Sacha! Ik heb hier ook allemaal foto’s van prachtig besneeuwde bruggetjes. Verder kan ik alleen maar zeggen dat het weer niet te voorspellen is. Maar ik hoop natuurlijk van harte dat it oan giet!”

Tot slot van deze uitzending keren wij nog even terug naar Marieke de Vries in Sint Nicolaasga. Marieke, weet je al meer? “Nee. Ik ben nog even blond als net, maar ik heb wel even aan Wiebe Wieling gevraagd waarom Friezen van die gekke namen hebben. Hij kon zich ook niet voorstellen dat iemand zijn kind Marieke noemt. Daarna drukte hij me op het hart dat het nog steeds vriest en dat alles mogelijk is.” Dankjewel, Marieke. We houden het in de gaten.

Jeroen Weghs krijgt blaren als hij het NK Sprint vanaf zijn bank bekijkt. Voorts meent hij dat erwtensoep géén soep is.