Lana del Rey verliest zichzelf in de roem die ze cadeau kreeg

07-02-2012 20:00

Toen ik een kleine jongen was, wilde ik in een rockband spelen. Zanger wilde ik worden. Voor de weekviering beklom ik daarom regelmatig met mijn schoolvriendjes het podium. Drumstel geconstrueerd van krukken uit het handvaardigheidslokaal, doodshoofden getekend op een groot vel als basdrum en een paar stokken en tennisrackets die fungeerden als gitaren, maakten het plaatje compleet. Leren laarsjes van mijn moeder aan om het helemaal af te maken.

Op tv had ik gezien dat je dan als een bezetene over de bühne moest rennen, dus deed ik dat. Bij een playbackshow ging ik zelfs, met die oude leren laarsjes van mijn moeder – op de jurytafel staan. Rook en Rool! We speelden rockbandje, leuker dan oorlog. We deden alsof we Goens en Roozes waren, zongen liedjes van The Beatles achter in de bus of speelden tot in de treuren Wish You Were Here op onze platenspelers terwijl we in iets wat op Engels leek de tekst meebrulden. We speelden bandje en droomden dat we dat ooit echt mochten doen.

Uitglijden onder de warme lamp
Een droom die bij velen door blijft ebben tot in de eeuwigheid. Bandje spelen, zoekend naar roem. Niet de muze als drijfveer, maar de spotlight en schreeuwende dames of heren aan de podiumrand. Als die roem, waar reikhalzend naar werd uitgekeken, dan echter wordt gehaald, komt toch vaak de deceptie. Een uitglijder onder de warme lamp en je bent van held tot hoongelach gevallen; ‘wie koet bie hieroos, sjust foor wan deej’.

Lana Del Rey – ja, daar komt ze weer – liet deze week vallen dat er waarschijnlijk geen opvolger van haar debuut gaat komen. Wellicht een pr-stunt om zo de spanning naar een tweede album vast te houden of om haar als een getormenteerde ziel neer te zetten. De argumentatie om niet met een nieuwe plaat te komen is echter opvallend. Jaren had zij gezocht naar de roem, maar nu zij – als een komeet – tussen de sterren is geschoten, blijkt dat toch niet het gewenste juweel van geluk. Bandje spelen valt haar te zwaar.

Gevecht met een muze
Een man die al vijftien jaar vecht met zijn muze, Damien Jurado, komt binnenkort met een album dat juist deze thematiek aansnijdt. Een wereldberoemde artiest die de roem niet meer dragen kan en spoorloos verdwijnt. Op zoek naar zich zelf. Een album op het lijf van Lana Del Rey geschreven, die hopelijk haar zelf weer onzichtbaar kan maken op zoek naar wie ze was voordat papa de roem voor haar kocht.


Tjeerd van Erve schrijft op onmogelijk veel plekken, maar bundelt tegenwoordig alles op zijn eigen blog.