WarRoom

News Of The Day: voorverkiezingen in 3 staten, Bachmann toch de perfecte kandidaat?!

07-02-2012 09:00

Vandaag zijn er wederom voorverkiezingen, ditmaal in drie staten tegelijk: Missouri, Colorado en Minnesota. Maar algemeen wordt aangenomen dat deze voorverkiezingen er minder toe doen. Er staan officieel geen delegates op het spel want de resultaten zijn – erg opmerkelijk – niet bindend. Ze worden dan ook wel de beauty contest primaries genoemd. Er zijn minder peilingen en er is minder media aandacht voor de resultaten. Toch beïnvloeden deze voorverkiezingen wel de dynamiek van de race, die voor nu vooral tussen Romney en Santorum gaat.

Voorverkiezingen vandaag laten verdeeld electoraat zien

  • Missouri: Twee dagen nadat hij op de laatste plaats eindigde in de voorverkiezingen van Nevada ziet Rick Santorum de verkiezingen van Missouri met vertrouwen tegemoet. Maar Romney blijft favoriet hier. Omdat de delegates pas officieel op 17 maart worden gekozen neemt Santorum als enige de staat serieus genoeg om er campagne te voeren. Gingrich staat hier niet eens op het stembiljet.
  • Colorado: Waar Santorum met recht uitkijkt naar de resultaten in Missouri, kijkt Romney met vertrouwen uit naar de resultaten in Colorado. Uit een peiling zondag blijkt dat hij in die staat 14 punten voorloopt op de nummer 2, Santorum. Gingrich kan rekenen op een derde plaats. In 2008 won Romney ook deze staat.
  • Minnesota: Ook deze staat ziet Santorum met vertrouwen tegemoet. Niet geheel onterecht. In een peiling zaterdag kreeg Santorum een voorsprong van 2% op Romney. Omdat Republikeinse kiezers in Minnesota – de thuisstaat van voormalig kandidaat Michele Bachmann – doorgaans vrij conservatief zijn, maakt Santorum goede kansen. Romney won de staat in 2008.

Romney richt zijn peilen op Santorum
Nadat hij wekenlang het leven van Gingrich zuur maakte, richt Romney zich nu op Santorum. De campagne heeft drie persberichten uitgestuurd gisteren en stuurt Tim Pawlenty naar de pers om Santorum aan te vallen. Volgens de Romney-campagne doen ze dit niet omdat ze bang zijn te verliezen van Santorum, hooguit zijn grote overwinningen voor Santorum een gênante zaak voor Romney. Het zou kunnen aangeven dat de Republikeinen hem nog steeds niet omarmen.

Uitslagen Nevada eindelijk (!!) bekend
De volledige uitslagen van Nevada zijn eindelijk bekend. Romney eindigde met 50,1% van de stemmen, Gingrich 21,1%, Paul 18,8% en Santorum 10%. Ondertussen krijgt de Republikeinse partij in Nevada flinke kritiek te verduren voor de vertraagde resultaten. Aangezien maar 33.000 stemmen geteld hoefden te worden is de vertraging moeilijk verklaarbaar.

Kort Nieuws:

  • Santorum en Gingrich beweren vaak dat als de ander uit de race stapt, hun aanhangers zich verenigen achter één van de twee, die vervolgens Romney kan verslaan. Uit een nieuwe peiling van de Washington Post en ABC News worden kiezers gevraagd naar hun tweede keus. Wat blijkt? Romneys voorsprong wordt alleen maar groter.
  • Michele Bachmann mag dan uit de race zijn gestapt, toch ziet ze zichzelf nog als de “perfecte kandidaat”.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.