Leven

Opeens heb je het: je wordt journalist

07-02-2012 17:00

Je hebt een prima leven. Opgroeiend in een stabiel gezin en een fijne leefomgeving zit niks je in de weg om de hoogste cijfers te halen. Dat doe je. Met glans slaag je voor het VWO. Dan komt de tijd om na te denken wat je zou willen worden. Alles is mogelijk. Keuze genoeg. Het is een kwestie van vergelijken, onderzoeken en nadenken. Nadenken over wat je nou echt wil in je leven. Dan weet je het. Je wilt journalist worden. Hoewel voor een carrière als journalist HBO voldoet, ga je voor een academische opleiding. Je hebt immers de hersens, dus waarom niet? Hierboven schets ik een droomscenario. Een scenario waar ik heel erg blij van zou worden. Toch is het een kutscenario, volgens Myrta Otten.

Op Villamedia verscheen een persoonlijke brandbrief van deze dame. Ze had geschiedenis en filosofie gestudeerd en wilde journalist worden. Dat is dan ook het enige wat wij gemeen hebben: de wens om journalist te worden. Ik? Ik doe een MBO opleiding tot Administratief Medewerker. Dat zijn heel wat niveau’s lager. Om Myrta even te citeren; “terwijl je als universitair student journalistiek zit te ploeteren op analyses van hoe Marokkanen in het nieuws gerepresenteerd worden, hollen de hbo’ers van de ene praktijkervaring naar de andere. Met een incidentele ervaring als redacteur bij een cultureel evenement of buurtkrantje valt daar nu in sollicitatieprocedures niet tegen op te boksen.”

Beste Myrta, waarom wil jij journalist worden? Lijkt het je leuk, weet je niets anders of doe je maar gewoon wat? Is het niet logisch dat in een vak zoals journalistiek ervaring meer telt dan opleiding? Ik ben ervan overtuigd dat je juist zonder geniale opleiding een goede journalist kan worden. Een opleiding helpt, maar alleen een opleiding heeft eigenlijk geen zin. Je moet het ervaren. Je moet het doen, zien en beleven. Ga schrijven Myrta. Het maakt echt niet uit waar, maar ga schrijven. Doe het ook vooral vrijwillig. Veel mensen die ik ken zijn zeer gewaardeerde journalisten, zonder opleiding. Zij gingen ervoor. Zij schreven zich een ongeluk zonder er ook maar (in eerste instantie) iets voor terug te krijgen. Het gaat om mentaliteit. Net zoals bij het voetbal. Of een talentenshow. Je moet het willen, dan komt de rest vanzelf.

Misschien is het ook een idee om wat minder te zeuren. Ja, het is een crisis. Ja, er is veel aanbod in de journalistieke sector, maar een maand zoeken naar een baan is niet zo lang. Zat mensen die veel langer hebben gezocht. Dat weet ik zelfs, met mijn MBO. “Samen zijn ze nu bezig een weblog op te zetten met commentaar op de media en journalistiek om de geest en pen scherp te houden.” Dat is al een begin. Kijk vooral eens verder op het internet. Daar valt veel te halen.

CC Foto: Zedlik