Kijkbuiskansen: Poetin, Panic Room en Smash

08-02-2012 18:00

poetinVPRO Import: Poetin, Rusland en het westen, NED2, 23:50 uur – Op 5 maart worden er weer presidentsverkiezingen gehouden in Rusland. In de aanloop daarnaar zendt de VPRO Poetin, Rusland en het westen uit, een vierdelige documentaireserie over het ‘nieuwe’ Rusland en de verhouding die het land heeft met de rest van de wereld. Ook de manier waarop Poetin Rusland opnieuw tot leven heeft gewekt komen uitgebreid aan de orde. Talloze gerenommeerde (ex-)politici verschijnen voor de camera, waaronder Colin Powell en Condoleezza Rice, evenals voormalige vertrouwelingen van Poetin zelf. Over de macht van een KGB-man die nog steeds niet tanende is.

Panic Room, RTL8, 20:30 uur – Films van David Fincher zijn altijd de moeite waard, zelfs zijn minder geslaagde geesteskinderen als Panic room. In Nederland zijn wij niet zo bekend met safe rooms of panic rooms. In de VS schijnt menig fortuinlijk gezin te beschikken over zo’n bunkerachtige ruimte waarin niemand kan doordringen. In het geval van Tornado’s, oorlog, rellen of een inbraak kun je je er veilig verschansen. Jodie Foster en haar zoontje zitten er een hele film in vast, belaagd door inbrekers en andere vormen van onheil. Alleen kijken als je geen hekel hebt aan miss Foster, waar velen nogal last van schijnen te hebben.

Online: musicalserie Smash

Maandag ging de musicalserie Smash in première. Smash draait om Marilyn: The Musical, een fictieve Broadway-productie. De eerste aflevering was in januari al gelekt, maar vanaf deze week is de serie dus wekelijks te downloaden. De recensies zijn lovend: “a triumph” (LA Times) en “terrific” (Huff Post). De serie is inderdaad mooi gemaakt. De beelden, de acteurs en de muziek zijn exact zo gelikt als Broadway-musicals. Misschien is het de geliktheid waardoor Smash tegenvalt. De kippenvelmomenten zijn voorspelbaar. De ‘verraste’ blikken op de gezichten van de musicalproducenten bij het zien van ‘dat ene talent’ kennen we inmiddels zo goed van alle televisietalentenjachten dat ze kouder en ingestudeerder aanvoelen dan die van Simon Cowell zelf. Het verhaal staat bol van de clichés: we volgen een small town girl met grote dromen in een New York waar iedereen of homo of tweeverdiener met stress is. Deze lieftallige brunette neemt het dan ook nog eens op tegen een rondborstige blondine, uiteraard de gedoodverfde Marilyn.  Voor de liefhebber dus: S01E01.

Vers: Glee S03E12. Justified S03E04. New Girl S01E12. Parenthood S03E15. Shameless S09E06. Tosh.O: S04E02.

The Daily Show en The Colbert Report zijn er een weekje niet.