Opportunisme, Obama en het homohuwelijk

08-02-2012 16:00

Dinsdag besloot een federaal Hof van Beroep dat gevestigd is in Califonië, dat Proposition 8, een wet die door middel van referendum in Californië in 2008 was aangenomen en waardoor het homohuwelijk weer verboden werd, ongrondwettelijk was. Het hof ging niet zover om homo’s een grondwettelijk recht op een gelijkwaardig huwelijk toe te dichten, maar stelde wel dat het afnemen van een dergelijk recht als dat al is toegekend niet zomaar kan. Hoewel Obama zich veelvuldig voor het homohuwelijk heeft uitgesproken, zal hij blij zijn dat de uitspraak geen echte overwinning was voor homoactivisten. In een verkiezingsjaar kan de president het homohuwelijk missen als kiespijn.

DOMA
Homo’s stemmen Democratisch, dat is een zekerheid waar president Obama van uit kan gaan. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de dominantie van conservatieve Christenen in de Republikeinse partij jaagt de meeste homo’s wel weg. De president heeft zich zelf ook herhaaldelijke uitgesproken voor LBGT-rechten, meest nadrukkelijk voor het homohuwelijk. Vorig jaar gaf de president zijn Department of Justice de opdracht de om geen uitvoering meer te geven aan de controversiële Defence Of Marriage Act (DOMA), een belangrijke stap voorwaarts voor het gelijkwaardig huwelijk.

Je zou verwachten dat Obama graag zou zien dat een rechtbank het verbod op het sluiten van homohuwelijken ongrondwettelijk zou verklaren. Waar hij niet voldoende politiek kapitaal heeft om een wet door Congress te krijgen, kan een rechter wel het gelijkwaardig huwelijk afdwingen. Als de rechter dinsdag  in Californië, en daarna ongetwijfeld de Supreme Court waar de uitspraak herzien zou worden, besloten had dat elk verbod op een homohuwelijk ongrondwettelijk was, zou de federale legalisatie ervan een feit zijn en dus een wens van Obama uitgevoerd.

Stelling name
Toch is dat niet wat Obama nu kan gebruiken. Een dergelijke uitspraak zou hem dwingen om ook publiekelijk stelling te nemen. Zoals gezegd stemmen homo’s toch wel op Obama dus voor hun steun hoeft hij weinig te doen. Stellingname zou echter ook betekenen dat conservatieve Amerikanen, die vinden dat het geen federale aangelegenheid is of die zich gewoon tegen het homohuwelijk verzetten, nog meer aanstoot aan de president zouden nemen dan ze al doen. Zonder er een stem mee te winnen zal hij zijn oppositie luidruchtiger maken en de aanhangers van zijn tegenstander fanatieker. Precies waar hij niet op zit te wachten.

Principes zijn leuk en beloftes belangrijk, maar in een verkiezingsjaar telt ook voor president Obama vooral de overwinning. Hij zal de komende maanden willen laten zien dat hij Israël steunt en conservatieve Christenen niet haat, dat hij voldoende naar de pijpen danst van zijn Democratic base om ze te vriend te houden zonder zo ver te gaan dat hij gematigde kiezers van zich vervreemdt. Ook president Obama is politiek opportunisme niet vreemd en dus zal hij opgelucht ademgehaald hebben bij de ‘vlees noch vis’ beslissing in Californië.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.