Humor

Stemfraude bij paragnostenprogramma’s RTL en SBS

09-02-2012 14:00

Internationale waarnemers hebben grootschalige stemfraude geconstateerd bij zogenaamde paragnostenprogramma’s op RTL4 en SBS6. Deelnemers aan Het Zesde Zintuig en Paranormale Kinderen zouden massaal stemmen hebben geronseld of zelfs verzonnen. Dit meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch

“Dit zag ik niet aankomen,” zegt paragnoste Liesbeth van Dijk, presentatrice van het SBS-programma Paranormale Kinderen. “Ik ben echt geschokt. Sommige kinderen zeiden duizenden stemmen door te krijgen van gene zijde, nota bene gecontroleerd door een notaris. Nu blijkt dat het verzinsels zijn. Dat sommige kandidaten een wel heel grote fantasie hebben. Erg onvolwassen van die paranormale kinderen!”

Charlatans
Lieke van Lexmond vreest vooral voor haar nieuwe show. Vanavond presenteert zij de eerste aflevering van Het Zesde Zintuig – Plaats Delict, waarin paragnosten hun vermeende gaven inzetten om nieuw licht te werpen op onopgeloste moordzaken. “Natuurlijk zijn onze helderzienden charlatans. Wij weten ook dat er vervalste tarotkaarten zijn ingevuld. Maar kom op, dit is tv”, verzucht de presentatrice. “Mijn tieten zijn realistischer dan die waarzeggers!”

Kindermishandeling
Een woordvoerder van Human Rights Watch hekelt de grootschalige mediamanipulatie bij RTL en SBS. “Het emotionele geweld dat bij deze stemrondes is gebruikt is mensonwaardig.” Vooral SBS moet het ontgelden. “Ook kinderen hebben maar één stem. De rest is fantasie. Dat mevrouw Van Dijk hen in de waan laat dat zij duizenden stemmen hebben is tot daar aan toe, maar dat zij het exploiteert voor de kijkcijfers is kindermishandeling”, aldus de woordvoerder van Human Rights Watch.