Kijkbuiskansen: Borat en Black Mirror

10-02-2012 18:00

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, RTL5, 20.30 uur – Sacha Baron Cohen is beroemd geworden met typetjes als AliG en Brüno, maar misschien wel zijn bekendste typetje is Borat. Met deze film won Baron Cohen een Golden Globe, en werd hij genomineerd voor een Oscar. In de mockumentary gaat Baron Cohen op pad als Borat, een Kazachstaanse journalist, die terechtkomt in hilarische situaties. De kracht van de film is de authenticiteit van de situaties waarin Borat terechtkomt, en het grootste gedeelte van de film is dan ook unscripted. De satire werd in de eerste instantie weinig op prijs gesteld door de president van Kazachstan, maar deze werd door zijn dochter overgehaald dat het briljante satire was, en dat hij van een beetje gevoel voor humor niet dood zou gaan.

Zembla, Nederland 2, 21.30 uur – Een paar weken geleden werd er op DeJaap geschreven over ouderen met een doodswens, en vanavond gaat Zembla aandacht besteden aan het verhaal van de 86-jarige Corry, die haar leven voltooid acht en daarom graag wil sterven. Vijf verschillende huisartsen hebben haar verzoek echter afgewezen, en Zembla gaat uitzoeken of er überhaupt wel hulp beschikbaar is voor ouderen die in een soortgelijke situatie terecht komen.

Muppet Treasure Island Comedy Central, 19.00 uur – Nu een nieuwe Muppetfilm in de bioscoop verschenen is, heeft Comedy Central een geldig excuus om een aantal Muppetfilms opnieuw uit te zenden. En Muppet Treasure Island is de moeite van het kijken waard, alleen al om het geweldige openingsnummer: Shiver My Timber. Een schattig jochie (wees, uiteraard) wil graag over de zeven zeeën varen om de schat van Billy Bones te gaan zoeken. Samen met de Muppets vaart hij uit op de Hispaniola, maar dit loopt niet helemaal zoals gepland. Het blijven immers piraten.

En wat gebeurt er deze vrijdagavond in uw favoriete praatprogramma’s? Claudia de Breij gaat haar nieuwe cabaretvoorstelling “Hete Vrede” promoten in DWDD, en een andere Claudia (Straatmans) gaat vertellen over haar baan bij de Cosmopolitan en haar uitgebreide kennis van de Eerste Wereldoorlog. In Pauw & Witteman gaat auteur Wim Daniëls vanavond vertellen over zijn nieuwe boek Komkomma – zijn columns in boekvorm – en Alberto Stegeman en Pim Takkenberg gaan praten over pedofielen die via een programma ongestraft kinderporno uit kunnen wisselen en hoe Anonymous probeert te helpen deze pedofielen te vangen.

Online: Black Mirror

Black Mirror is een niet te missen Britse miniserie waarin de implicaties van de mogelijkheden van de gemedieerde samenleving worden verkend. Wat als alles wat je meemaakte werd opgenomen zodat je het later terug kon kijken én aan anderen kon laten zien? In drie delen komen dergelijke kwesties met al hun dilemma’s en ethische kanten aan bod. De drie afleveringen staan volledig op zichzelf en hebben een eigen cast, maar worden met elkaar verbonden door de overliggende thematiek van de media. De eerste aflevering doet je direct op het puntje van de stoel zitten. Een prinses is gegijzeld en de ijs van de gijzelnemer is lachwekkend en bizar, en zal de hele natie een zwarte spiegel voorhouden. Black Mirror dus, verplichte kost. Download.

Vers: 30 Rock S06E06. Archer S03E04. The Firm S01E07. I Just Want My Pants Back S01E03. Jersey Shore S05E06. The Big Bang Theory S05E16. The Vampire Diaries S03E14.

The Daily Show en The Colbert Report zijn een weekje weg.