Kijkbuiskansen: Moord op de Blanke Boer en documentaire donderdag

16-02-2012 18:00

Moord op de Blanke Boer, NLD3, 21.35 uur – Indrukwekkende documentaire van Johan Eikelboom (niet te verwarren met Jan van Nieuwsuur) over de Blanke Boer in Zuid-Afrika. Ongeveer vierduizend Boeren-Afrikaners zijn door zwarte Zuid-Afrikanen vermoord sinds 1994, vaak zonder aanwijsbare reden. De angst voor hun donkere landgenoten zit er daarom goed in bij de blanke bevolking. Velen van hen gaan niet ongewapend de straat op. In het trainingskamp van kolonel Franz Jooste ondergaan jonge jongens een extreem zware fysieke en mentale training, om zich zo te kunnen beschermen tegen de zwarten. In ‘3Onderzoekt: Moord op de Blanke Boer’ onderzoekt journalist Johan Eikelboom waar die diepe angst toch vandaan komt. En in hoeverre zijn de methoden die de blanke Afrikaners inzetten tegen het geweld effectief?

De RekenkamerWat kost Carnaval?  NL3, 20.25 uur – Alleraardigst KRO-programma. Om maar gelijk een deel van de vraag te beantwoorden: rekenmeester Stefan Stasse hoort dat al die stilliggende bedrijven en vrije dagen voor de Nederlandse economie een strop van zo’n 300 miljoen euro betekenen. Maar wordt dat weer terugverdiend door de bieromzet? Ionica bezoekt een andere grootverdiener in de carnavalswereld, een leverancier van carnavalskleding. Brabanders en Limburgers geven jaarlijks 45 miljoen euro uit aan boerenkielen en aanverwante outfits. Verder belandt De Rekenkamer op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis om te ontdekken hoeveel extra gevallen er zijn van alcoholvergiftiging, vechtpartijen en glaswonden.

Online: documentaire donderdag

Het thema deze week is nazi’s.

The Wehrmacht belicht Hitlers gevreesde leger. Aan de hand van portretten komen we erachter hoe het was om in dit leger te dienen.

Hi-tech Hitler gaat over de wetenschappelijke successen en tegenslagen van het Derde Rijk. Er wordt een relatie met nu getrokken door verder te kijken dan de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Aryan Brotherhood trekt het nationaalsocialisme naar onze tijd. Deze National Geographic-docu portretteert leden van deze gemeenschap in de gevangenis.

Vers: Modern Family S03E13. Suburgatory S01E12. The Middle S03E14. Tosh.O S04E03.

The Daily Show: Wyatt Cenac praat walvisbevrijder Lisa Lang. Political Intelligence: voormalig congresleden worden informatieverkopers aan hedgefunds. Te gast is  Louise Slaughter om hiertegen te pleiten.

The Colbert Report was gisteren vrij.