Nieuw op DeJaap: xenofilie

16-02-2012 09:00

Iedereen weet dat je journalist wordt door te schrijven, te schrijven en te schrijven. Je kunt ook een opleiding journalistiek volgen, maar in veel gevallen is dat eerder een belemmering dan een kwalificatie. Beyond (y)our world is een journalistiek lesprogramma waarin studenten de kans krijgen om in het buitenland journalistieke ervaring op te doen. Daar moeten ze journalistieke producties maken, die ze vervolgens zelf moeten slijten bij Nederlandse media. DeJaap biedt studenten hiervoor graag een podium en publiceert daarom de komende weken werk van studenten uit dit programma.

Snoepreisje
Doelstelling van het Beyond (y)our World is  “draagvlak creëren binnen de Nederlandse media voor thema’s als globalisering en internationale samenwerking”. Het programma wordt hevig gesubsidieerd tot stand gebracht met financiële ondersteuning uit de Subsidiefaciliteit voor Burgerschap & Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door lokaalmondiaal in samenwerking met onderwijsinstellingen.

Dit betekent echter niet dat studenten een snoepreisje krijgen aangeboden. De journalistieke reis is onderdeel van reguliere vakken. Studenten betalen zelf 500 euro aan de reis, en daarnaast nog eens een borgsom van 500 euro, die ze alleen terugkrijgen alleen ze ook daadwerkelijk leveren. Leveren betekent vier journalistieke producties maken én gepubliceerd krijgen.

Niet dom
Dat valt nog niet mee. De Nederlandse media hebben zich de laatste jaren steeds meer in zichzelf gekeerd. Waarom verslag doen van ellende in Syrië als je ook gezellige tv kunt maken over elfstedenkoorts? Kranten willen best een verhaal over Mexico publiceren, maar dan alleen als de auteur een koppeling legt met Nederland waar Henk & Ingrid zich in kunnen vinden. DeJaap daarentegen houdt van het vreemde en schat de lezer iets hoger in. Daarom kunt u zich de komende weken op dinsdag en donderdag onder deze titel informeren door opiniestukken, filmpjes en fotoreportages over uiteenlopende onderwerpen als Malaysia’s Next Top Imam, vaginale verjonging in Suriname en de ongekende populariteit van Atatürk onder jonge Turken.