Guyon Fernandez kan niet koppen

27-02-2012 16:00

Het was een aardige wedstrijd, zondag tussen PSV en Feyenoord. De Eindhovenaren namen een ruime 2-0 voorsprong, maar Feyenoord kwam nog terug tot 2-2 door twee doelpunten van spits Guyon Fernandez. Maar Fernandez had allang niet meer op het veld mogen staan nadat hij zijn tegenstander Marcelo een kopstoot gaf. Nou ja, een kopstoot…

Techniek
De kopstoot is een apart en onderbelicht verschijnsel binnen het betaald voetbal. En dat is onterecht. Zinedine Zidane is heel belangrijk geweest voor de bekendheid en ontwikkeling van de kopstoot. Toen Marco Materazzi de zus van Zidane tijdens de WK-finale van 2006 uitmaakte voor hoer, was Zidane kwaad. Niet zomaar kwaad. Nee, de beste Franse voetballer aller tijden was buiten zichzelf van woede. Het werd rood voor zijn ogen. Hij draaide zich om en deed een stap naar voren. Een reuzenstap, en toen kwam de stoot. De techniek klopte, zoals eigenlijk alles altijd klopte bij Zidane. Het hoofd goed naar achteren, om kracht te zetten om vervolgens naar voren te gaan voor de ultieme stoot. Bam! Materazzi ging gestrekt. Zidane kreeg rood en de Italianen wonnen de finale, maar de eer van Zidane was gered.

De kopstoot die Fernandez gaf aan Marcelo was eigenlijk maar een slap aftreksel van de kopstoot. De feiten op een rijtje: de voorzet van rechtsbuiten Schaken was matig. Fernandez draaide zich om in het duel met zijn tegenstander Marcelo en met zijn hoofd gaf hij een stootje. Meer was het niet, al deden de analisten op de televisie goed hun best om Fernandez een kopstoot aan te praten. “Het heeft alle schijn van een kopstoot,” zei ook scheidsrechter Liesveld na afloop. Maar ja, lieve Liesveld, het was er géén. Ook zijn trainer Ronald Koeman meende een kopstoot te hebben waargenomen. “Zijn hoofd ging ergens heen waar het niet hoorde.” Nu is dat zeker geen wonder, want Fernandez kan niet koppen. Gekke Guyon kan beter een voorbeeld nemen aan de grote namen binnen het voetbal. Zij lieten in het verleden zien hoe je een échte kopstoot geeft.

Voorbeeld
Neem nou een voorbeeld aan Gennaro Gattuso van AC Milan. Vorig seizoen speelde de Milanezen tegen Tottenham Hotspur in de Champions League en de Italiaan kreeg het aan de stok met assistent-trainer Joe Jordan van de Spurs. Het werd een goede ruzie met een dito opstootje en het leverde prima studiemateriaal op. Wanneer Fernandez die beelden goed zou hebben bekeken zou hij er in Eindhoven zeker wat aan gehad hebben. Gattuso pakt de kalende assistent eerst bij zijn keel en gaf hem een por, om daarna af te sluiten met een ferme stoot. Pats, vol op die kale bul. Dat zal hem leren. Tel daarbij de imponerende baard van Gattuso op en het plaatje is meer dan compleet. Dan steekt dat lullige koppertje van Fernandez er schril tegen af.  Hij heeft niet eens een baard.

Toch gloort er hoop aan de horizon voor de Feyenoordspits. De potentie bezit hij, dat heeft hij eerder bewezen. Begin november sloeg hij in het thuisduel met NEC zijn directe tegenstander Rens van Eijden met drie ferme vuistslagen tegen de vlakte. De NEC-verdediger zou Fernandez racistisch benaderd hebben, en dat moet je natuurlijk niet doen. Dan ga je gestrekt. Hij kreeg er zes wedstrijden schorsing voor. Maar hoe moet het nu verder? Het zal toch niet zo zijn dat hij gestraft gaat worden voor een mislukte poging? De aanklager zou na bestudering van de tv-beelden tot de conclusie moeten komen dat Fernandez niets te verwijten valt. Uit medelijden met Fernandez. Zidane zou zich kapot schamen.

Yelle Tieleman hoopt dat Guyon Fernandez voor vijf wedstrijden geschorst wordt en dat de Feyenoorder eindelijk eens zijn domme streken afleert.

Cc foto: Frederic Humbert